Malmbergsbon Marit Aasvang Olsson var på väg till sitt arbete i tisdags när dottern ringde för att berätta att hon missat bussen till skolan. Morgonen blev stressig och Marit vände om för att ge dottern skjuts till skolan. Det var då hon såg halon.

– Jag var lite irriterad och stressad när jag väntade på dottern men så tittade jag ut. Jag har aldrig sett något sådant förut, det var så otroligt vackert och jag var bara tvungen att fotografera den, säger hon.

Just den morgonen var det minus 22 grader i Malmberget och Marit Aasvang Olsson berättar att hon såg fullt med iskristaller i luften.

– Halofenomenet uppstår när ljuset bryts i de iskristaller som ofta bildas när atmosfären är kall, säger Nicke Juuso meteorolog vid F21.

Är fenomenet vanligt förekommande?

– Det är väldigt vanligt. På bilden ser man den stora cirkeln runt, det är den så kallade halon. Sen ser det ut som bisolar. Allt beror på fukt, temperatur och ljus i kombination, säger han.

Iskristaller ser olika ut vid olika temperaturer, därmed bryts ljuset olika och en halo uppstår, förklarar han.

Marit Aasvang Olsson postade bilden på sin facebooksida och blev förvånad över responsen.

– Jag har aldrig fått så många reaktioner och kommentarer på en bild jag postat. Det var tur i oturen att dottern missade bussen. Jag visste inte ens vad det var jag såg, det var så magiskt vackert.