Norrbottens Media har tidigare berättat om Cora Karlsson som genom Renodlat driver igenom olika projekt med målsättningen att få fler händer i jorden. En av aktiviteterna är potatisodlingen i Abborrträsk men hon har också dragit igång ett annat odlingsprojekt i kommunen. På Forsvallen i Gällivare alldeles intill älven håller Gröngörlingarnas odlingssällskap till.

– Var och en har sin odlingslott men vi har området tillsammans. Vi delar på redskapen och det gemensamma arbetet, säger Cora Karlsson.

Odlingssällskapet är en grupp på 15 medlemmar med blandade erfarenheter, från de som aldrig odlat tidigare till de som är biolog och odlat hela livet. En av styrkorna, tycker Nina Eriksson, som för första gången odlar annat än hemma i krukorna.

Artikelbild

| Odlingslotter. Snart nås målet med att dubblera antalet i kommunen.

– Jag har aldrig odlat i den här omfattningen, så det här får bli ett testår. Jag blev positivt överraskad av hur hjälpsamma alla är och att det alltid finns någon att fråga, säger hon.

Tanken var först att gruppen skulle hålla till på Sjöparken men det verkade inte bli av i år, så då tog dem saken i egna händer.

– Ängen här höll på att växa igen. Så vi sågade ner något träd, röjde bort sly och fräste upp marken, säger Cora Karlsson.

Och den igenvuxna ängen förvandlades till odlingslotter med allt från broccoli, lök och spenat till jordgubbar och smultron.

Artikelbild

| Under tisdagen sattes den nya redskapsbodan på plats. På bild Elisabeth Jonsson och Cora Karlsson.

– Jag visste att det fanns odlingslotter vid älven var folk stått i kö för att få odla. Finns det folk som vill odla ska de få odla.