I informationen till kommunalnämnden i Gällivare från dåvarande vd Arne S Lundberg berättar LKAB att undersökningar visat att malmarean i det så kallade "Kaptenslagret" är "större än som tidigare antagits" och att det med hänsyn till fastighetsbelåning är viktigt att för kommunen belysa situationen.
I skrivelsen till kommunen redovisar gruvföretaget sin bedömning av läget 1962 efter genomförda beräkningar som man betonar varit svåra att göra.
"Med utgångspunkt från dessa beräkningar kan en livslängd för bebyggelsen av minst 40 år garanteras inom områden som ligger väster om Skolgatan i hela dess längd samt öster och söder om en linje dragen i Östra Kyrkoalléns norra del till Bergmansgatan, vidare längs Bergmansgatan till Dalsgatan och vidare Dalsgatan söderut till denna gatas ända".
På längre sikt finns enligt gruvföretaget också risk för sprickor och sättningar i berggrunden i väster begränsad av Gällivarevägen - Smedsbacken och i öster av Prinsgatan.
Kommunen informeras också om att borrningar startat i Mosebackeområdet.
Kommunstyrelsemöte
Informationen fick kommunstyrelsen i Gällivare under kommunalrådet Gunnar Lidman att besluta om att bland annat ta fram en ny trafikplan för hela tätortsområdet Gällivare/Malmberget samt att ingen ny bebyggelse skulle etableras norr om malmbanans järnvägsanslutning till gruvindustriområdet invid Koskullskulle.
Historien blev en annan.
LKAB:s behov styrde
LKAB:s expansion något år senare ledde till ett ökat bostadsbehov och påtryckningar på kommunen att exploatera det så kallade Elevhemsområdet och andra markområden innanför det av LKAB utpekade riskområdena som bebyggdes med både enfamiljs- och flerfamiljshus, 14 punkthus, samt kommunal infrastruktur.
- Det var LKAB:s behov som styrde, berättar en av de få kommunpolitiker som ännu minns, Roland Holmgren (S), ersättare i den kommunala byggnadsnämnden vid 1960-talets början.
Gruvverksamhetens expansion följdes dock av en tillbakagång och personalrationaliseringar under 1980- och 1990-talen som så småningom ledde till ett kommunalt överskott av bostäder och kommunal underskottstäckning med 300-400 miljoner under några år.
Delas
Det område som 1962 utpekades som olämpligt för långvarig bosättning är i princip samma område där bostäder och kommunal infrastruktur i dag är antingen rivna, evakuerade eller är på väg att avvecklas.
Ett område som om något år kommer att dela Malmberget i två hälfter, en västlig och en östlig.