De järnmalmsfyndigheter som bryts av LKAB i Malmberget och som utgör ortens förutsättning finns i direkt anslutning till samhällsbebyggelsen vilket alltid påverkat invånarnas vardag.
De sista årens ökande brytningstakt, och exploateringen av nya järnmalmsfyndigheter i gruvortens centrala del, har gjort det nödvändigt att snabbt avveckla större delen av det nuvarande och redan sargade samhället.
2027 bedöms den nya huvudnivån M1250 vara utbruten och fastigheterna i Hermelinsområdet, bostadsområdena norr om Köpmangatan och centrala Malmberget, vara obeboeliga.
Preliminäruppgörelse
I fredags presenterades en preliminäröverenskommelse mellan LKAB och Gällivare kommun kring en länge efterfrågad avvecklingsplan för stora delar av dagens Malmberget.
Planen beskrivs i femårsintervall fram till 2027 och baseras ytterst på en förväntad markdeformationsutbredning som nu för första gången redovisats av gruvföretaget.
- Vi försöker ur allas planeringssynpunkter, både för vår egen del, kommunens och samhällsmedborgarnas, ge det här i femårsintervaller. Det är ett minimum på rimlig framförhållning som vi måste kunna ha i det här sammanhanget, säger Anders Furbeck, kvalitetsdirektör vid LKAB.
Sju punkter
Tidigast i juni hoppas man kunna redovisa ett underskrivet samarbetsavtal avseende sju huvudområden; En attraktiv långsiktig lösning som en del av Nya Gällivare, garantier för genomförande av den kommunala planeringen, Utökning av gruvområdet i Malmberget, ersättningsprinciper, genomförandeavtal för olika etapper, kulturmiljöerna på Bolagsområdet och en långsiktig tidsplan.
Information till invånarna ska prioriteras i processen och ett underskrivet samverkansavtal ska föreligga i sommar.
Kommunen krav är ett långsiktigt avtal, minst 20 år, att det berör brytningen av både Printzskölds- och Fabianmalmkropparna samt beaktar östra Malmbergets utveckling.
Planeringsunderlag
Den förväntade deformationsutvecklingsprognosen ger nu Gällivare kommun förutsättningar att starta den omfattande planeringen inför omlokaliseringen av flera tusen invånare från Malmberget under en 15-årsperiod inkluderande samhällsservicefunktioner.
Den kommunala organisationen ska därför förstärkas med LKAB-finansiering, en central styrgrupp under ledning av kommunchef Lennart Johansson ska bildas, aktuell översiktsplan tas fram och mark för bostadsbebyggelse frigöras.
Enligt redan klara bostadsbyggnads- och detaljplaner kommer närmare 300 lägenheter att ha byggts och stå inflyttningsklara i Gällivare 2012-2015.
Första åtgärderna kommer att beröra en lösning efter avvecklingen av det landstingsägda sjukhemmet Gunnillahem vars tidfrist sträcker sig fram till 2014.
Nöjda
Både parter är tillfreds med att man i stort är överens om grunderna i det kommande samarbetsavtalet.
- Det känns oerhört skönt för oss som hållit på med det här så många år att nu kunna presentera en tydlig bild av både hur vår påverkan ser ut, men inte minst en tydlig bild av hur vi tänker hantera det, säger Anders Furbeck.
Även kommunalrådet Tommy Nyström;
- Jag är nöjd på det sättet att vi kommit överens i dag om att vi ska jobba vidare och att bägge parter är överens om att ett avtal ska tas fram i juni månad. Men mina känslor är delade mellan sorgen över ett samhälles borttynande och behovet av att hantera en situation som behöver förändras, säger han.