Gruvjättarna svarar på kritiken

LKAB menar att bolaget tar ansvar för malmfälten. Peter Segerstedt, chef samhällsomvandlingen Malmberget, LKAB säger att LKAB:s ersättningsprinciper är lika i Malmberget och Kiruna.

Hans Jönsson, Boliden.

Hans Jönsson, Boliden.

Foto: Roland S Lundström

MALMBERGET2018-06-21 14:00

– När det gäller bostadsrätter utgår värderingarna från marknadsvärdet på nyproducerade lägenheter och när det gäller villor och hyreshus utgår värderingen från marknadsvärdet, vilket kan skilja mellan orterna, säger han.

Bygger ni tillräckligt många bostäder?

– Just nu byggs över 900 bostäder på Repisvaara, 50 bostäder i Koskullskulle, 102 lägenheter på Forsbacken och vi flyttar och totalrenoverar 86 lägenheter på Solbacken. Totalt berörs cirka 2 000 bostäder i Malmberget, men alla behöver inte flytta samtidigt. Därför bygger vi nytt allt eftersom, säger Peter Segerstedt.

Vad gäller östra Malmberget, som alltså är ett utvecklingsområde, säger Segerstedt:

– Vi har en dialog med kommunen om östra Malmberget. I dagsläget finns cirka 140 fastigheter i det området som enligt dagens prognoser inte behöver avvecklas på grund av gruvbrytningen. LKAB erbjuder sig att köpa fastigheterna till marknadsvärde från och med 2022.

– Vår uppfattning är att det ur ett hållbarhetsperspektiv inte är klokt att avveckla och riva fullt fungerande hus.

Vad säger ni om kommunens kritik om att LKAB borde ta mer ansvar?

– Vår bedömning är att vi tar ett stort ansvar för samhällena i Malmfälten, och att vi gjort så historiskt fram till idag, och vill göra det i framtiden också. En viktig utgångspunkt är att det ska finnas nya bostäder, service och infrastruktur färdigt och under uppbyggnad innan vi avvecklar tidigare bebyggelse. Ett annat viktigt utgångsläge är att vi har tillgång till byggbar mark i Gällivare och att marken har en detaljplan så att vi kan bygga. Vi arbetar tätt tillsammans med kommunen för att skapa rätt förutsättningar för planerad bebyggelse med framförhållning till de som måste flytta.

Hur mycket får boende i Kiruna och i Malmberget per kvadratmeter?

– Ersättningsbeloppen är en dialog mellan LKAB och fastighetsägarna, säger Peter Segerstedt.

Han säger också att bi-ytorna i en bostad räknas.

– Bostadsrättsägare blir ersatt som om det vore en nyproducerad lägenhet och där ingår bi-ytor. En bostadsrättsägare äger en andel i föreningens fastighet, i den andelen äger man rätten att nyttja föreningens bi-ytor.

Hur ser ni på att de som måste flytta inte har råd med en likvärdig bostad trots ersättning?

– Vår ersättning tar sikte på att ge bostadsrättsägarna goda förutsättningar att skaffa sig en ny bostad i framtiden, säger Peter Segerstedt.

Hans Jönsson, områdeschef Boliden/Aitik, säger att de anammat den ersättning som LKAB erbjuder, det vill säga köp eller hus mot hus. Bland annat kommer markarbeten att påbörjas på Andra sidan där Boliden har ett antal tomter. Dessutom finns bland annat ett antal tomter på Tallbacken och längs Nattavaaravägen.

Vad säger ni om bybornas kritik om att Boliden vill bestämma villkoren och ändra dem när det passar Boliden?

– Det är tråkigt om det finns de som uppfattar det på det sättet. Vi har haft samråd och möten med byborna och en del justeringar är gjorda utifrån dessa. Bland annat har vi involverat Laurajärvi efter deras önskemål, säger Hans Jönsson.

Varför förberedde Boliden inte tomter och marker innan man gick ut med informationen om att de boende måste flytta?

– Det är dels en fråga om vad som var möjligt och inte möjligt. Sedan vill vi ha en diskussion med fastighetsägare om deras önskemål.

Hans ger att Boliden anlitat ett värderingsinstitut som genomfört helt opartiska värderingar.

– När vi ska försöka matcha mot en ersättningsfastighet går det inte att göra rakt upp och ner, där är det lite skillnad mot LKAB. I Malmberget bor människor i lägenheter och mindre hus, här bor folk i hus med ladugård och uthus. De värderas också men man får göra en lösning för respektive fastighetsägare. Kan man ersätta garage plus uthus med ett större garage, till exempel. Men alla byggnader värderas.

Hans äger också att fastigheterna värderas enligt innermått, enligt svensk standard.

– Om det är skälig ersättning är upp till betraktarens ögon. Vi tycker att de två möjligheter som vi erbjuder är en skälig ersättning i och med att vi dessutom värderar upp fastigheten, säger han.

Boliden beräknar bryta cirka 60 miljoner ton i Liikavaara i åtta år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om