Små veterinärkliniker köps upp

Veterinärbranschen förändras i en rasande takt. Stora jättar köper upp mindre veterinärmottagningar och i dag har två aktörer 60 procent av marknaden.

Malmö2012-10-16 12:46

– Det är en kapplöpning och man kan känna en viss oro över att det går för fort, säger Maria Lundvall vid branschorganisationen Svensk djursjukvård.
Konsolideringen har gått på ett år. De snabba affärerna skapar turbulens och oro hos många företagare, anställda och kunder, och nu måste Svensk djursjukvård fokusera på kvalitetsarbetet och visa att det inte påverkar kvalité och mångfald, enligt Maria Lindvall.
Avancerad vård
Det finns mycket pengar att hämta i veterinärbranschen, som omsätter uppemot tre miljarder kronor om året och hittills har haft en vinstmarginal på mellan fem och tio procent.
– Djursjukvården i Sverige har haft en nästan explosiv tillväxttakt de senaste 15 åren.
Även om tillväxttakten nu börjar mattas av något så bedömer hon att trenden håller i sig: Svenskarna efterfrågar mer och mer avancerad vård av sina djur och alltfler tecknar sjukvårdsförsäkringar för djuren.
För Rolf Carlberg, grundare av Djursjukhuset i Hässleholm, var det fördelarna med att ingå i en större organisation som gjorde att han valde att sälja sin verksamhet och från och med nu arbetar vidare inom Djursjukhusgruppen.
– Som eget företag har man helt enkelt inte resurser att driva frågor runt kvalitetscertifiering, miljöcertifiering och hygienpolicy som kommer alltmer, säger han.

– Det är ett litet fåtal kliniker och djursjukhus som står utanför de här stora grupperingarna, jag tror att det kommer att bli ganska svårt i framtiden att stå ensam.
Oro för uppköpen
Anne Lundqvist som driver Norrtälje djurklinik startade i början av oktober ett nätverk för enskilda veterinärkliniker som oroas av uppköpen, inte minst för att det går så fort. Farhågorna handlar om att de stora aktörerna dumpar priserna för att konkurrera ut fristående aktörer. Augustin Schauermann, som är nätverkets talesman, oroas också över att de stora jättarna ska fokusera på vinsten och sätta läkekonsten i andra rummet.
– Från Dalarna och söderut finns det nästan inga fristående veterinärkliniker, utan nästan alla är uppköpta av de stora aktörerna, säger han.

Så förändras veterinärbranschen

Två stora aktörer dominerar:

Evidensia, som till exempel köpt upp djursjukhusen i Malmö och Helsingborg.

Djursjukhusgruppen, som bland annat köpt upp Regiondjur-sjukhuset i Strömsholm och totalt har 27 mottagningar och sjukhus i sitt stall.

Ytterligare två stora företag är också aktiva med att köpa upp kliniker och djursjukhus, MVA och Vettris.

Källor: Svensk djursjukvård och Djursjukhusgruppen (TT)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om