Malmstabor kräver svar om sin framtid

Boende på Malmsta kräver svar från LKAB. ”De är inte ens intresserade”, säger Johanna Orrmalm.

Johanna Orrmalm, Eva Alriksson och Bjarne Isaksson menar att de inte får något gehör från LKAB.

Johanna Orrmalm, Eva Alriksson och Bjarne Isaksson menar att de inte får något gehör från LKAB.

Foto: Joel Abrahamsson

Malmberget2019-11-05 05:30

127 av 144 fastighetsägare på området Malmsta i Malmberget skrev tidigare i år under en namninsamling som kritik mot deras boendesituation. Syftet var att uppmärksamma Gällivare kommun och LKAB på hur utbrett missnöjet faktiskt var.

– Innan hade LKAB uttalat sig om att de allra flesta ville bo kvar och att bara några få ville annat. Folk blev jätteupprörda men med namninsamlingen visade vi att så gott som hela området tycker likadant, säger Johanna Orrmalm.

Johanna Orrmalm, Eva Alriksson och Bjarne Isaksson bor alla på området. Tillsammans uttrycker de missnöje då de anser att de inte fått något som helst gehör eller några svar från LKAB.

– Kommunen har förstått att vi inte vill bo kvar. LKAB fortsätter gång på gång hävda att vi vill det och då känner jag en fruktansvärd frustration. Vi får ingen information, de visar inget intresse och lyssnar inte på oss överhuvudtaget. Bevisa för oss att det är tryggt att bo här, säger Johanna Orrmalm.

De vittnar om en situation som ständigt försämras och att skalv, sättningar och damm tillsammans med gult vatten eller inget vatten alls numera tillhör vardagen.

– Service och underhåll har i princip försvunnit. Det handlar aldrig om långsiktiga lösningar utan bara att släcka bränder. Sedan vägarna stängdes tar det tio minuter med bil för att åka och handla mjölk. Det är som att vi hamnat på landsbygden, säger Bjarne Isaksson.

De känner också ängslan kring barnens situation.

– Klasserna på förskola och dagis minskar och det finns inga lekparker. Barnfamiljer lämnar området och de barn som blir kvar får se sina kompisar flytta och deras hus rivas, säger Johanna Orrmalm. 

Från sitt hus pekar Eva Alriksson mot andra sidan gatan. Hon berättar att de husen blir inlösta och ersätts med nya men att hennes inte blir det. Längre bort efter samma gata visar hon var industriområdets stängseldragning inom en snar framtid är tänkt att gå.

– Avtalet säger att människor kan bo hundra meter från stängslet och det är precis vad vi kommer ha med några centimeters marginal. I Kiruna säger avtalet att ingen ska behöva bo närmare än 300 meter från stängslet och samtidigt att det inte ska vara någon skillnad mellan orterna, säger hon.

LKAB har i ett avtal med kommun erbjudit sig att köpa husen från år 2022 och att det då kommer värderas som om det stod i Gällivare.

– Summan som tidigare erbjudits är så låg att det knappt räcker till en lägenhet och då har vi ingenstans att ta vägen. Vi vill bli ersatta som våra grannar, med ett nytt hus, säger Johanna Orrmalm.

Barn tittar på när delar av Malmsta rivs.
Barn tittar på när delar av Malmsta rivs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!