– Jag är lite förvånad över att inte fler är intresserade av att hyra plats, säger marknadsgeneralen Birgitta Nilsson.

I dagsläget har tre partier bokat in sig: Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Vi blev erbjudna två ministrar till invigningen, men jag tackade nej. Vi vill att invigningen ska vara opolitisk.

Enligt Nilsson lär det dock bli ministerbesök på marknaden ändå. Två ministrar är aktuella, och en av dem är Miljöpartiets riksdagskandidat Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister.

– Peter är på ingång men jag har inte fått något definitivt besked ännu från departementet. Jag gissar att det blir onsdag eller torsdag. Exakt hur programmet blir vet jag inte men det blir säkert en del företagsbesök, säger Henrik Blind (MP), ledamot av kommunfullmäktige.

Även MP:s EU-parlamentariker Max Andersson gästar.

Läs mer: Jokkmokk det nya Almedalen

Det var Blind som myntade begreppet "Almedalen on ice" med sin motion från början av 2017, där fokus skulle vara arktiska frågor mot hållbarhet. Motionen bifölls men någon effekt fick den till synes inte.

– Marknaden måste vara relevant, följa utvecklingen och förnya sig. Det här kändes som ett intressant steg. Men min känsla är att kommunen har mycket att göra så kritiken här ska nog riktas mot politiken, speciellt mig själv. Eftersom jag ställde motionen borde jag följt upp det, säger Henrik Blind.

Den andre ministern som är aktuell är en socialdemokrat.

– Jag kan inte komma med några namn för det är inte klart. Men vi kommer att ha riksdagsledamöter på plats och även lokala politiker, säger Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S).

Han tror fortfarande att på idén att skapa en politisk arena på marknaden.

– Vi delar intentionen i Miljöpartiets motion men tycker den är lite smal. Vi vill se det bredare men helt klart har marknaden förutsättning att vara en mötesplats för politik och beslutande organ i framtiden också.

Sverigedemokraterna orsakade tumult 2014 när partiledaren Jimmie Åkesson var på plats. I år håller sig Åkesson borta men distriktsordförande Robert Håkansson kommer (se annan artikel).

Moderaterna har inte klart med deltagare ännu.

– Jag har varit på semester och inte fått klart allt men hoppas att våra kandidater som toppar regionlistan och riksdagslistan dyker upp. Sedan är vi lokalt på plats också, säger Birgit Meijer Thunborg, Moderaterna i Jokkmokk.

Sametinget har inga arrangemang i år. Jokkmokks marknad hålls vecka 5.