Amalie Wuotila befinner sig just nu i marockanska turistorten Agadir tillsammans med fem klasskamrater från folkhögskolan i Bergen, där hon började studera i höstas. De ville ta sig in i Västsahara och dokumentera vad som sker i området som har ockuperats av Marocko. De visste att det skulle bli svårt – och det visade sig att polisen inte släppte in dem.
Hon och hennes kamrater åkte buss mot västsahariska huvudstaden El Aaiún. Efter åtta timmars bussfärd, med två timmar kvar till destinationen, stannade bussen i en by utanför staden Tantan. Där var det en poliskontroll.
– Polisen gick in och tog våra pass och gick ut ur bussen. Efter en halvtimme kom de in och sa att vi måste stiga av bussen – vi fick inte någon förklaring varför. De sa bara att det var förbjudet för oss att åka in. Vi hade pratat med några på bussen och det skulle vi tydligen inte göra. Så vi blev utkastade, säger Amalie Wuotila.
Polisen ordnade transport tillbaka till Agadir. Natten till tisdagen kom de tillbaka till hotellet.
– Jag har inte varit med om något liknande. Vi har blivit informerade om att vi kommer bli stoppade av polis under vägen, men vi visste inte om vi skulle få åka vidare eller bli skickade tillbaka. Nu sa poliserna att det var förbjudet för att det var farligt för oss att åka in. Vi får bara inte åka in helt enkelt. Marocko vill stänga ute så mycket som möjligt från Västsahara. FN erkänner inte ockupationen. Vi ville komma i kontakt med aktivister, möta personer och se hur det är där. Nu fick vi inte det och det är väldigt tråkigt.
Västsahara väntar ännu på att få en folkomröstning om självständighet. 2015 misstänktes att Sverige skulle erkänna Västsahara som eget land, vilket skapade demonstrationer utanför svenska ambassaden i Marocko där tusentals marockaner deltog. Man såg då också till att landets första Ikea-varuhus inte fick öppna. Sverige har ännu inte erkänt Västsahara.