Jordärtskockssallad med senapsdressing
4 portioner
1 timme
Jordärtskockor är förvånansvärt mumsiga råa.
Rejält med både krisp och smak.
400 g jordärtskockor
1 äggula
1 schalottenlök
1 msk grovkorning senap
2 tsk dijonsenap
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk cayennepeppar
salt
5 msk valnöts- eller hasselnötsolja
1 tsk citronsaft
1 påse machésallad
50 g champinjoner
1 paket bacon (kan uteslutas)
Gör så här:
1. Blanda äggula, finhackad schalottenlök, båda senapssorterna, vinäger, cayenne och lite salt i en liten skål. Vispa noga. Häll i oljan lite i taget under ständig omrörning.
2. Skala jordärtskockorna och skiva så tunt som möjligt, gärna med mandolin eller osthyvel. Lägg skivorna i en skål med vatten och citronsaft så länge så att de inte mörknar medan du skalar resten.
3. Skiva champinjonerna tunt.
4. Låt jordärtskockorna rinna av ordentligt i ett durkslag. Häll sedan skivorna i en skål och blanda med dressingen och svampen. Låt stå i kylen i minst en halvtimme och samla smak.
5. Servera på en bädd av machésallad. Toppa gärna med knaperstekt bacon.
Krämig jordärtskockssoppa med rökt skinka
4 portioner
30 minuter
Jordärtskockssoppa är mat man blir snäll av. Milt och mjukt och lent för själ och gom.
750 g jordärtskockor
2 potatisar
1 citron
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja
1 1/2 dl vitt vin
7 1/2 dl vatten
2 1/2 hönsbuljongtärningar eller 4 1/2 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
salt
nymalen svartpeppar
cirka 1 tsk citronsaft
2–3 skivor rökt skinka
Gör så här:
1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Lägg dem i vatten med lite citronsaft så de inte mörknar. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp lite smör och olivolja i en tjockbottnad kastrull. Fräs skockor, potatis och vitlök några minuter.
2. Tillsätt vinet och låt det koka ihop någon minut. Häll sedan på vatten och lägg i buljongtärningarna. Blanda väl och låt koka i cirka en kvart tills allt mjuknat.
3. Kör soppan med mixer. Rör i grädden och värm utan att det börjar koka. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
4. Toppa med strimlad skinka, lite rivet citronskal, svartpeppar och färsk timjan.
Ugnsbakade jordärtskockor med timjan och citron
4-6 portioner
1 timme
Vidunderlig gratäng med massor av härliga smaker. Förkoka skockorna för snabbare tillagning.
1 kg jordärtskockor
3 dl crème fraiche
1 citron (saft + skal)
3 vitlöksklyftor
1 näve repad färsk timjan
2 dl färskriven parmesan
flingsalt
nymalen svartpeppar
1 tsk paprikapulver
riven muskotnöt
cirka 2 dl brödsmulor
olivolja
Gör så här:
1. Blanda crème fraiche med rivet skal och saft från halva citronen, riven vitlök och hälften av timjanbladen. Riv osten och blanda i nästan allt, men spara lite.
2. Smaka sedan av med salt, peppar, paprikapulver och riven muskot.
2. Skala jordärtskockorna, lägg dem i vatten med lite citron i så att de inte mörknar. Skär dem sedan i stavar, skivor eller bitar, beroende på formen.
3. Förväll dem i lättsaltat vatten i cirka fem minuter så går det fortare att få gratängen klar.
4. Låt dem rinna av och lägg sedan upp dem i en ugnsfast form. Häll över crème fraiche-blandningen.
5. Smula sönder brödet och blanda med resten av osten och timjanbladen samt lite flingsalt och peppar.
6. Strö ut brödsmulorna över formen och ringla över lite olivolja. Gratinera i ugnen i 225 grader tills skockorna är mjuka och brödsmulorna vackert gyllenbruna.
7. Servera med en grönsallad och kanske en liten köttbit.