Laiti om White Guide: Länet har det bästa skafferiet

Två restauranger från länet platsar när White Guide Nordic presenterar sin tredje upplaga. "En stor ära" sade Simon Laiti. "En trevlig överraskning" tyckte Petter Nyberg.

Van listor. Simon Laiti och Hemmagastronomi är vana att figurera på olika listor.

Van listor. Simon Laiti och Hemmagastronomi är vana att figurera på olika listor.

Foto: Linda Wikström

Mat2016-10-31 20:23

Hemmagastronomi och Restaurang CG. Dessa två hör till landets 92 bästa restauranger enligt White Guide Nordic. För CG är det första gången som man gör Hemmagastronomi sällskap på listan i White Guide Nordic (som är en separat utgåva från vanliga White Guide där nordens bästa restauranger listats). Petter Nyberg som är sommelier och en av eldsjälarna bakom CG:s gladdes över beskedet.

– Trevlig överraskning! Det är fantastiskt kul, det är ju ett snäpp upp från vanliga White Guide och ett jättetecken på att vårt hårda arbete ger resultat, säger han.

– Det är jättebra för Luleå att det finns två restauranger som platsar på listan och det är den typen av konkurrens som kommer att driva restaurangmarknaden framåt.

Även Simon Laiti glädjs, både över att CG finns med på listan och att hans eget Hemmagastronomi ryms bland nordens bästa restauranger även i år.

– Det är en stor ära, dels för mig, dels för hela teamet på Hemmagastronomin. Alla är delaktiga i det här, från diskare till serveringspersonal. Detta är ett stort bevis på att vi gör ett bra jobb.

Som Laiti ofta gör lyfter han det norrbottniska skafferiet som en av huvudorsakerna till framgången.

– Vi har det bästa skafferiet här uppe, från löjrom till vilt och bär. Vi har våra fina råvaruproducenter häruppe och det är kul att det inte bara finns ett Stockholmsfokus på gastronomin.

Han passar också på att rikta ett stort tack till gästerna.

– Utan dem hade vi inte haft den möjligheten som vi har och det är så roligt med de som gillar den goda mat vi lagar.

När Petter Nyberg får frågan om vad han ser i spåkulan vad gäller CG:s framtid så lyfter han direkt den nystartade krogen Tages.

– Självklar vill vi gärna att även Tages ska rymmas i White Guide i framtiden. Men i övrigt så är det svårt att sia, CG:s är ju en restaurang med fokus på kött, och kött har en viss miljöpåverkan. Jag tror att vi kommer att förändra sättet vi hanterar köttet i framtiden och att det kommer att bli ett större fokus på hållbarhet och lokalproduktion.

Simon Laiti är inne på samma spår.

– Jag märker att många gärna vill veta mer om ursprung och att man kan visa upp att man jobbar med bra råvaror. I framtiden kommer det nog bli lite mer fokus på grönsaker och lite mer ekotänk så att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!