I år känner jag faktiskt att jag kan se tillbaka på sommaren och känna mig ganska nöjd. Vädret blev bra, eller i vart fall hyfsat, lagom till min semester. Vår nya altan kom på plats, tack vare stor hjälp från familjen och vi grillade massor. Nu känns det bara bra att byta sommarens sallader mot värmande grytor och den grillade köttbiten mot rotsaker i alla dess former. Hösten är också en årstid för nystart och efter varje sommar tänker jag att nu ska det minsann bli ordning och reda. Äta nyttigt, äta regelbundet, fixa matlådor till jobbet, motionera...
Ambitionen brukar krokna redan i början av september och jag är snabbt tillbaka i svängen med återkommande middagsfavoriter som korv och makaroner (barnen ledsnar aldrig), pannkaka och pasta med köttfärssås. Helt okej när tiden inte räcker till med jobb, hämtningar från förskola och allt annat som ska hinnas med. Men för att inte helt tappa greppet om maten som inspiration och glädjeämne går jag loss bland grytor och kastruller på helgerna istället. För mig är matlagning den bästa formen av terapi, när jag rensar hjärnan och glömmer eventuella bekymmer för en stund. Bra musik eller ett intressant radioprogram vill jag ha i bakgrunden och gärna en skvätt rött i glaset. Så skapas magi i köket, enligt mig.
Hos Matkultur ska det också märkas att hösten har kommit. Vi drar i gång med våra dagliga middagstips från och med i dag, det blir matspaningar om nya trender och kokböcker och annat smått och gott.
Vilket är ditt bästa höstrecept? Är det kanske du som gör den allra godaste äppelpajen, krusbärssylten eller blåbärssaften? Hör av dig till Matkultur på matkultur@kuriren.com