I mars 2015 inledde regeringen arbetet med att ta fram en nationell livsmedelsstrategi för Sverige.
Några månader senare tog länsstyrelsen, landstinget, länets kommuner och LRF beslut om att ta fram en regional livsmedelsstrategi för Norrbotten. Under det senaste året har en rad seminarier hållits och den 20 september ska Norrbottens livsmedelsstrategi, som har arbetsnamnet Nära mat, presenteras.
Då ska man presentera en komplett plan med åtgärder, tidsplaner och utpekade ansvariga. Strategins vision är "Mer norrbottnisk mat på tallrikarna".
Redan nu har man pekat ut sju olika utvecklingsområden som ska utgöra grunden för länets livsmedelsstrategi. Bland annat vill man öka kunskapen om hållbar mat och då bland annat om norrbottensproducerad mat. Vidare visa på vikten av hälsosam kost är viktig för folkhälsan.
För att bygga en hållbar samhällsutveckling och stärka matproduktionen i länet kommer man att ha som mål att starta ett pilotprojekt för en kretsloppskommun.
En annan fråga som kommer att lyftas fram är besöksnäringen. Ungefär 22 procent av varje turistkrona omsätts på restauranger och elva procent på livsmedel. Ökat lokalt samarbete mellan besöksnäringen och livsmedelsproducenterna lyfter fram den norrbottniska maten ännu mer.