Det här är en artikel från Västerbottens-Kuriren.
Orsaken är att jäsningen inte gått som planerat. Skinnet har missfärgats och surströmmingen ser transparent ut.
– Det är inte farligt, men det är inte roligt att skicka ut något till konsumenter som inte ser klokt ut, säger Lundgren.
Rovögerns surströmming släpptes första gången på marknaden 2012. Då gjordes en pilottillverkning på 450 burkar. Året därpå ökade produktionen till nästan 2000 burkar. Förra året var produktionen 5000 burkar.
Årets produktion uppgick till 3500 burkar. För ett par dagar sedan togs beslutet att kassera allt.
– Det kostar oss en rejäl slant, men det stjälper oss inte, säger Lundgren.
Han är liksom sina kompanjoner fast besluten om att komma igen nästa år och då erbjuda en surströmming utan skavanker.
– Nu vet vi till 99,5 procent vad som gått fel och kan åtgärda det till nästa år.
De kasserade surströmmingsburkarna har skickats till destruktion.
Surströmmingspremiären infaller den tredje torsdagen i augusti, i år den 18 augusti.
Fram till 1998 var det lagstadgat att surströmming inte fick säljas tidigare för att den saluförda fisken skulle vara tillräckligt mogen. Idag följs de tidigare lagarna genom att surströmmingstillverkarna är hårda med när de börjar sälja fisken.