Cecilia tar till vara höstens godsaker

Då var det dags att faktiskt packa ihop sommaren för denna gång. Oktober och jag har svårt att hänga med hur tiden rusar.

Mumsigt och grönt. Använd fantasin när du toppar din pizza!

Mumsigt och grönt. Använd fantasin när du toppar din pizza!

Foto: Fotograf saknas!

MATKRÖNIKA2016-10-07 15:00

På lördagens grönsaksmarknad är det klar höstkänning. De fina salladsbladen har frusit då de isiga nätterna har anlänt. Fick ändå en påse av de sista sötaste godaste tomater som finns, vi äter dessa som godis. För de som inte har testat vet inte hur en tomat kan smaka, och bör smaka, sedan är de underbart vackra också i alla dess färger. Det som alltid verkar finnas kvar på grönsaksförsäljarens bord är faktiskt det mest livgivande i denna mörknande tid på året. Mangold, grönkål, svartkål. Kanske är det svårt att integrera dessa i vardagens matintag, men det behöver inte vara så svårt.

Ät mangoldstjälkarna som sparris, förväll och bryn lätt med vitlök och salt. De fina bladen kan också förvällas och ätas enkelt som de är, eller så går det alldeles utmärkt att göra dolmadas (dolmar). Bladen förvälls då lätt och fylls med en röra av kokt ris, massor av citronsaft och dill, lite vitlök och hackade nötter och frön för lite tugg. Gräddas lätt i ugnen och avnjutes varma eller kalla. Man kan också göra samma dolmar med förvällda rödbetsblad, ni vet de som vanligtvis inte ens kommer med hem, utan skärs bort och kastas. Samma sak där, stammen kan tillagas för sig och bladen kan ätas som de är eller fyllas med valfri färs eller röra. Hur gott som helst.

Sedan känns det ju extra bra med vetskapen om att man inte låter något gå till spillo, en ganska bortglömd förmåga i dessa tider. Några av de godaste rätterna världen över är faktiskt de som skapats av rester, eller det som blivit över, just för att inte behöva slänga något som inte är dåligt. Vill man inte äta rödbetsblast just nu så går de bra att förvälla och frysa in och senare användas i soppor eller grytor. Grönkål och svartkål är väl något av de mest välgörande man kan ge sin kropp. En färsk näve i en smoothie. Något av det godaste är fint strimlad svartkål med en lätt dressing av rostad sesamolja, färsk riven ingefära, tamari och honung. Låt stå en stund och marinera innan servering, strö fina små russin på toppen och njut. Testa! Grönkål kan läggas till i det mesta, pastasåser, grytor, soppor, gratänger… Potatisgratäng med grönkål är dessutom snyggt på bordet. Hacka och strö i vilken mat eller sallad som helst.

Eller gör som jag, hacka grönkål och dressa med olivolja, salt och lite vitlökspulver, perfekt till vegan, glutenfri pizzatopping! Bottnarna görs på smulad blomkål (också en näringsbomb som brukar bli kvar till sist på marknaden), kikärtsmjöl och lite annat … Go for it, var modig!

Vegan, glutenfri blomkålspizzabotten, 2 stora eller 4 små

5-6 dl smulad blomkål (fint riven, eller fint hackad i matberedare) stek blomkålen ca 5 minuter under omrörning i torr stekpanna utan att den får färg. Låt svalna.

Mixa :

3 msk linfrön

1,5 dl vatten

2 msk amarantmjöl

och låt vila minst 10 minuter

Blanda linfrömixen med blomkål och:

3 dl kikärtsmjöl

1 dl rismjöl

1 tsk salt

Så klart kan man också krydda degen med olika smaker, oregano, vitlök, curry.. vad man nu är sugen på. Forma en deg och dela i två eller fyra delar. Platta ut pizzabottnar med händer sköljda i kallt vatten. Lägg på bakplåtspapper.

Förgrädda i ugnen i 200 grader, 15-20 minuter. Toppa med din vanliga pizzatopping eller experimentera med nya, som grönkål. Grädda färdigt 10-15 minuter.

Jag gjorde lite olika kombinationer med cashewost, tomater/oliver, banan/päron, grönkål/pumpakärnor och tomat/svampsås. Alla goda på sitt sätt.

Russin på toppen efter gräddning av grönkålspizzan blev extra gott, men den rostade kokosen på banan/päron pizzan var dock lite overkill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!