Glass till middag? Självklart!

Kokossmak. Granolan får en härlig smak av kokosoljan.

Kokossmak. Granolan får en härlig smak av kokosoljan.

Foto: Cecilia Fikaris

MATKRÖNIKA2016-09-23 14:00

Jaha, när man är sugen på nåt riktigt gott med en önskan att inte må illa efteråt, eller känna sig uppblåst. Vad gör man då? Ja då tar man till några raw foodrecept och annat gott. Kan vi äta efterrätten före? Det finns inga regler, och de flesta regler vi tror är viktiga existerar egentligen inte, utanför själva idén själv så att säga. Vad brödinstitutet ville uppnå med kampanjen “socialstyrelsen rekommenderar 6-8 skivor bröd om dagen” var ju uppenbarligen ingenting med medborgarnas bästa i tankarna.

Och så är det såklart med massor av det som för tillfället presenteras som sanningar från olika sidor om vad som vi mår bäst av. Först måste vi ju definiera “bäst” i detta sammanhang. Långsiktigt eller kortsiktigt. Visst kan vi njuta för stunden alla de stunder det tar att slicka i oss sommarens 100+ glassar, men långt ifrån alla kan ärligt säga att kroppen tog emot allt socker och fett med samma välbehag.

När vi stannar upp, och för ett ögonblick riktar uppmärksamheten inåt istället, om vi blundar, lyssnar och känner av, så kommunicerar vår kropp alldeles säkerligen vad den mår bäst av, i denna stund, och alla andra stunder. Hur den vill röra sig vet kroppen också, så en dans passar bra in just här.

Mitt eget lyssnande inåt har lett till att nu för tiden, eller för tillfället är nog mer sanningsenligt, är mina matvanor extremt spartanska. Eller Zen-inspirerat låter mer upplyftande och samtida. Det enkla, väldigt enkla, med fina färger, avnjutes dagligen. Och kroppen godkänner. Nu och då efterfrågas en vitaminboost och då välkomnas en härligt stor skål acaiglass till middag, med granola. Acai är ett bär som används till en extremt välsmakande och uppfriskande glassliknande (tjock

smoothie) “treat” i Brasilien, gärna med en skopa granola på toppen. Helt underbart gott, men ganska sockrigt. Inte för att bären innehåller något socker, alls faktiskt. Noll fruktos. Utan sockret tillsätts i tillverkningen, och massor i granolan såklart, precis som här. Nyligen upptäckte jag att acai finns färskfryst i portionsförpackningar i frysdisken i välsorterade matvarubutiker. Bären innehåller många gånger fler antioxidanter än blåbär och innehåller dessutom mängder av vitaminer och mineraler.

Det är precis vad det är, en superfrukt.

Så testa gärna att byta ut pastamiddagen mot en stor skål acai med hemgjord granola nån dag. Njut, blunda och lyssna, låt kroppen säga sitt!

Recept:

Cecilias granola (basrecept, sedan kan du tillsätta det du känner för, som torkade bär, frukter, fröer, nötter, kakaonibs etc.)

1 påse eko havregryn (jag gillar grova glutenfria.

1 dl lönnsirap

1 dl kokosolja

1 krm kanel

2 krm ren rå vanilj

1 krm himalayasalt

Blanda allt och grädda i 170-175 grader 30-40 minuter. Håll koll, alla ugnar är olika, och rör om några gånger under gräddningen. Låt svalna.

Blanda i en skål:

2-3 msk mandelmjöl

7-10 torkade dadlar, fint skivade

2 msk krossade linfrön

och se till att alla dadelskivor är täckta med mjöl, ett bra knep för att inte alla ska samlas ihop i en klump. Häll sedan i de svalnade havregrynen, rör om och häll upp i en glasburk.

Acai/banan-måltid:

1 portion

1 paket acai (finns i frysdisken i de flesta matvaruaffärer, om inte så be dem ta hem)

2 skivade frusna ekologiska bananer

1/2 dl frusna blåbär

Mixa och söta om du vill, godast blir det med lönnsirap, men jag kör utan tillsatt socker.

Häll upp Acaiglassen i en skål och häll på granola. Yes, glass till middag, med stor mågottfaktor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!