En rad reportrar och fotografer har skadats, fängslats, kidnappats eller avlidit i sitt arbete vid krigshärdar. Det gäller även svenska journalister.

Martin Schibbye är en av dem. Han åkte tillsammans med Johan Persson till Ogadenprovinsen i Etiopien. De blev fängslade och satt i Kalityfängelset i Addis abeba, anklagade för terrorism.

Martin Schibbye skulle ha föreläst på Havremagasinet i Boden på lördagen under rubriken Jaktsäsongen på journalister, i samband med att utställningarna Ankomsten och Ögonblick öppnade. Han har i intervjuer sagt att "internationella konventioner som tidigare skyddat journalister i kris och krig har förlorat i respekt och vi har själva blivit måltavlor".

Det blev inställt på grund av sjukdom. Istället blev det ett samtal med Åsa Grönlund och Christina Runeson, intendenter på Västerås konstmuseum, under ledning av journalisten Marianne Söderberg.

Fotografen Martin Adler var uppvuxen i Västerås, där han också sedan bosatte sig. Åsa Grönlund har skapat utställningen Ögonblick med ett urval av hans bilder.

De är tagna i Afghanistan, Somalia, Tjetjenien och många andra länder där det varit och i vissa fall fortfarande är oroligt.

Han dog av ett skott i ryggen som avlossades vid en fredlig demonstration i Somalia.

– Han hade varit med om flera mycket farligare situationer, säger Christina Runeson.

Den här dagen hade han inte skottsäker väst.

– Vem det var som sköt vet man inte.

Martin Adler arbetade bland annat för Aftonbladet, men även i medier runtom i världen.