Titeln på kokboken är kanske den allra längsta jag sett: Du är min bästa vän och jag tycker så mycket om att komma på middag hos dig (Bonnier fakta). Tanken är väl just att ringa in vad denna kokbok handlar om redan på omslaget. Upphovskvinnornas matfilosofi är att matlagning ska vara njutbart, trevligt och enkelt. Inget tidsödande krångel, utan mat för middagar där umgänget är mer centralt än själva kokkonsten. Men gott ska det naturligtvis vara. Martina och Klara bjuder på en mängd middagsrecept, här finns förrätter, varmrätter, desserter, bröd och drinkar. Kokboken är uppdelad i olika teman, här finns recept för tider när plånboken ekar tom, för påsk, jul och varma sommardagar.
Visst kan det kännas tröttsamt med alla dessa kändisar som ska fronta egna kokböcker, som inte sällan följs av egna knivkollektioner, olivoljor och viner. Där det är uppenbart att det inte finns något som helst hjärta bakom. Men den här boken är faktiskt riktigt tilltalande, tack vare receptens enkelhet. Om målet är att fler ska upptäcka glädjen i att laga mat och känna lust att gå loss i köket, då har duon bakom den lyckats. Bilderna är inspirerande och hela upplägget påminner om ett långlångt matreportage. Barnen är givetvis med på ett hörn och recepten varvas med små berättelser ur vardagen som nog många känner igen sig i.
Bara att gå loss i köket alltså och bjuda in till middag.
Matkultur har givetvis lånat ett recept. Låt dig inte avskräckas av den långa ingredienslistan. Det här är ett perfekt sätt att ta tillvara grönsaker som ligger och dräller på botten av lådan i kylskåpet.
Trängselpaj
Namnet kommer av mängden grönsaker.
6-8 portioner
Pajbotten:
100 g smör
1 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk vatten
Grönsaker:
1 röd paprika
1 gul paprika
6 vitlöksklyftor
1 medelstor aubergine
4 färska lökar
1 medelstor zucchini
5 skogschampinjoner
2-3 msk olivolja
flingsalt och svartpeppar från kvarn
1 lagerblad
Fyllning:
6 ägg
250 g ricotta
150 g fetaost
6 soltorkade marinerade tomater
150 g chèvre
6 körbärstomater
färsk timjan
Värm ugnen till 200 grader, Lägg smöret i en bunke. Tillsätt grahamsmjöl, vetemjöl och salt. Arbeta ihop degen med fingertopparna och tillsätt vatten under hand. Forma degen till en boll och låt den vila i kylskåpet.
Skölj och förbered grönsakerna. De ska i tur och ordning förgräddas i ugnen på en djup plåt med bakplåtspapper. Varje gång man lägger in en ny grönsak skvätter man på lite olivolja, strör över lite flingsalt och tar några tag med svartpepparkvarnen. Här är rätt ordning på grönsakerna:
A. Paprikor i kvartar, utan kärnor
B. Oskalade vitlöksklyftor
C. Aubergine i halvcentimetertjocka skivor, samt lite extra olivolja, flingsalt och ett söndersmula lagerblad som fördelas på plåten.
D. Färsk lök skuten på längden.
E. Zucchini skuren i skivor.
F. Skogschampinjoner skuren i halvor eller kvartar.
Tryck ut pajdegen i en smörad och mjölad pajform med höga kanter. Nu bör grönsakerna vara färdiga (inte riktigt ätklara, men förbakade). Ta ut dem ur ugnen och låt svalna något. Förgrädda pajbotten till en gyllene färg. Vispa ihop äggen och tillsätt ricottan. Blanda till en smet. Smula ned fetaosten i tärningsstora bitar. Häll äggröran över pajbotten.
Skala de ugnsrostade vitlöksklyftorna och fördela dem och de ugnsgrillade grönsakerna ovanpå pajbotten med de mest färgglada grönsakerna överst. Strimla de soltorkade tomaterna och strö ut dem över alltihop. Strö också ut bitar av chèvre, hela körbärstomater och färsk timjan. Grädda tills äggsmeten har stelnat och pajen har en gyllenbrun färg. Låt svalna en stund före servering.