4-6 portioner
2 knippen broccoli
6 runda potatisar
1 rejäl bit purjolök, 10-15 cm
1,5 tärning grönsaksbuljong
salt, peppar
2 tsk torkad timjan
1 msk honung
vatten
2 dl mellangrädde
1 kruka färsk persilja
Skär broccolin i bitar. Skala potatisen och skär i bitar. Lägg i en stor kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Smula i buljongtärning och låt allt koka upp. Koka tills potatisen och broccolin är mjuk. Tillsätt purjolöken och låt den koka med någon minut, så att även den mjuknar. Mixa soppan slät med stavmixer. Blanda i grädde, honung och mer vatten om soppan känns för tjock. Smula i timjan och smaka av med salt och peppar. Hacka persilja och strö över innan servering.
Krutonger:
4 skivor bröd, skuret i små tärningar
1 krossad vitlöksklyfta
1 dl riven parmesan
olivolja
Häll en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna. Stek brödtärningarna tillsammans med vitlöksklyftan, tills brödet är gyllenbrunt. Strö över osten. Lyft upp krutongerna och låt dem rinna av på papper. Toppa soppan med krutongerna vid servering, eller servera i skålar som tillbehör till var och en.
Smaklig måltid!