Middagstipset: Broccolisoppa med krutonger

Den här broccolisoppan är krämig, god och blir extra mättande med knapriga krutonger. Använd gärna surdegsbröd eller annat grovt bröd.

Broccoli. Härligt grön blir denna perfekta vintersoppa. Krutongerna får en fin smak av nyriven parmesan.

Broccoli. Härligt grön blir denna perfekta vintersoppa. Krutongerna får en fin smak av nyriven parmesan.

Foto: Matthew Mead

MIDDAG2017-01-04 13:00

4-6 portioner

2 knippen broccoli

6 runda potatisar

1 rejäl bit purjolök, 10-15 cm

1,5 tärning grönsaksbuljong

salt, peppar

2 tsk torkad timjan

1 msk honung

vatten

2 dl mellangrädde

1 kruka färsk persilja

Skär broccolin i bitar. Skala potatisen och skär i bitar. Lägg i en stor kastrull och tillsätt vatten så att det täcker. Smula i buljongtärning och låt allt koka upp. Koka tills potatisen och broccolin är mjuk. Tillsätt purjolöken och låt den koka med någon minut, så att även den mjuknar. Mixa soppan slät med stavmixer. Blanda i grädde, honung och mer vatten om soppan känns för tjock. Smula i timjan och smaka av med salt och peppar. Hacka persilja och strö över innan servering.

Krutonger:

4 skivor bröd, skuret i små tärningar

1 krossad vitlöksklyfta

1 dl riven parmesan

olivolja

Häll en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna. Stek brödtärningarna tillsammans med vitlöksklyftan, tills brödet är gyllenbrunt. Strö över osten. Lyft upp krutongerna och låt dem rinna av på papper. Toppa soppan med krutongerna vid servering, eller servera i skålar som tillbehör till var och en.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!