4 portioner
600 g laxfilé
salt
svartpeppar
pressad citron
rapsolja till grillning/smör till stekning
Skär laxen i tre-fyra centimeter breda skivor, eller använd portionsförpackad laxfilé. Salta och peppra. Pressa över saften av en halv citron. Starta grillen om du ska grilla laxen.
Risotto:
2,5 dl arborioris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 buljongtärning eller ekologiskt buljongpulver (finns i välsorterade butiker)
1 dl vitt vin eller 2-3 msk vit balsamicovinäger
Hett vatten
1 liten påse bladspenat
1 dl hackad färsk persilja
riven parmesan
Hacka lök och vitlök fint. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär i tunna skivor/strimlor med vass kniv. Koka upp vatten i en vattenkokare, minst en liter behövs. Hetta upp olivolja i en panna med höga kanter. Stek lök, vitlök och fänkål snabbt, det ska mjukna men inte ta färg. Tillsätt lite mer olja och häll i riset. Röd om ordentligt och lår riset fräsa med tills kornen blir lätt genomskinliga. Det tar maximalt någon minut. Smula i buljongtärningen/tillsätt buljongpulvret. Slå i vinet vinägern och låt sjuda några minuter. Tillsätt ungefär 1,5 dl av vattnet och rör om riset. Rör hela tiden i lugn takt, fram och tillbaka. Det ska puttra, inte stormkoka. När vätskan nästan är slut tar du i mer och fortsätter så tills riset är mjukt med en lite hård kärna. Ta risotton från spisen, den ska nu vara krämig i konsistensen. Hacka spenat och persilja och blanda i. Riv i färsk parmesan. Smaka av med svartpeppar och lite mer salt om det behövs.
Stek laxen i smör, gärna i grillpanna så den får snygga ränder. Eller lägg den på grillen utomhus. Servera med risotton. Extra gott blir det med lite brynt smör som slås över fisken innan servering.
Smaklig måltid!