Middagstipset: Oxfilé med rostade rotsaker och brynt smör

Om ni inte är så många som ska äta är det värt att kosta på en bit oxfilé. Men ryggbiff eller entrecôte duger också gott i denna lyxiga rätt. För vegetariskt alternativ, testa smörstekt portabellosvamp.

Äntligen helg. Oxfilé med rostade rotsaker och brynt smör är riktig festmat. Annat mört kött, som till exempel ryggbiff, fungerar också.

Äntligen helg. Oxfilé med rostade rotsaker och brynt smör är riktig festmat. Annat mört kött, som till exempel ryggbiff, fungerar också.

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-09-23 13:00

4 portioner

600 g oxfilé, gärna mittbiten

salt

peppar

smör till stekning

Rostade rotsaker:

1 majrova

2 stora rödbetor

6 potatisar

1 gul lök

1/2 urkärnad chilifrukt

olivolja

flingsalt

Skär köttet i tre centimeter tjocka biffar (om du använder hel bit). Salta och peppra och låt ligga i rumstemperatur en stund innan tillagning. Skala rotsakerna och skär dem i klyftor. Rödbetorna ska helst skäras i tunna klyftor, då de brukar ta tid på sig att bli klara. Skär löken i klyftor och hacka chilin fint. Lägg allt i en långpanna och ringla över olivolja. Strö flingsalt ovanpå och rosta i ugnen på 200 grader i cirka 30 minuter.

Brynt vispat smör:

1 vitlöksklyfta

1 knippe persilja

150 g smör

Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen något. Smöret börjar snart att skumma och bli gyllenbrunt. När skummet har lagt sig och smöret doftar nötaktigt är det klart. Obs! Det ska brynas, inte brännas så var uppmärksam. Riv vitlöken fint och hacka persiljan. Blanda ned i smöret. Ta kastrullen från värmen och ställ den med botten i kallt vatten en stund. När smöret svalnar, vispa för hand (gärna med ballongvisp) tills det tjocknar och tar ihop. Skeda upp i en skål. Stek köttet några minuter på varje sida. Jag föredrar medium-rare, som innebär att köttet är rosa med en närmast rå kärna. Stek längre om du inte vill ha det blodigt, men snälla, undvik att förvandla biffen till en stum skosula. Låt köttet vila en stund innan servering.

Lägg upp rotsaker på varje tallrik och servera med köttet, toppat med en rejäl klick brynt smör. Bladspenat eller annan grön sallad är gott att servera till.

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!