Middagstipset: Pumpasoppa med knaprig topping

Soppa är den perfekta höstmaten. Det värmer gott och är ett utmärkt sätt att ta till vara säsongens grönsaker. Den här pumpasoppan är len och krämig, med lagom sting av chili.

Värmande. Pumpasoppa, en härligt färgstark soppa som värmer i höstmörkret. Toppa med rostade pumpafrön för ett fint tuggmotstånd.

Värmande. Pumpasoppa, en härligt färgstark soppa som värmer i höstmörkret. Toppa med rostade pumpafrön för ett fint tuggmotstånd.

Foto: Linda KAsk

MIDDAG2016-09-20 13:00

4 portioner

1 butternut squash (avlång pumpa med beigebrunt skal)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 urkärnad chili

1 tärning grönsaksbuljong

2 stora morötter

1 msk flytande honung

2 dl mellangrädde eller vegetabiliskt alternativ

1 knippe persilja

svartpeppar

vatten

olja till stekning

Topping. Rostade pumpakärnor (i receptet har jag även använt svarta sesamfrön, men de kan man hoppa över)

Skala och skär pumpan i bitar. Hacka lök, chili och vitlök fint. Hetta upp olja i en stor kastrull. Bryn lök, chili, vitlök och pumpa några minuter. Smula i buljongtärningen och tillsätt vatten tills pumpan är täckt. Lägg på ett logg och koka tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med mixerstav. Tillsätt grädden. Rör i honung. Riv morötterna eller använd en så kallad spiralizer. Tillsätt dem. Hacka persiljan och strö över. Smaka av med svartpeppar. Toppa med rostade pumpakärnor. En klick yoghurt är också gott att ha i. Servera gärna med ett gott bröd.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!