Middagstipset: Spanska köttbullar i tomatsås

Spanska köttbullar, albondigas, serveras ofta i små portioner som tapas. De är fantastiskt goda och med pasta till blir de en hel middag.

Spanska godingar. Testa albondigas till middag i dag!

Spanska godingar. Testa albondigas till middag i dag!

Foto: Fotograf saknas!

MIDDAG2016-10-07 13:00

4 portioner

Köttbullar:

600 g nötfärs

1,5 skiva dagsgammalt vitt bröd

2 msk vatten

3 vitlöksklyftor

1 gul lök

1 röd paprika

2 msk bladpersilja

1 ägg

1 tsk paprikapulver

2 krm pimiento de la vera, eller 1 krm kajennpeppar och lite chipotlepasta

2-3 tsk salt

olivolja till stekning

Skär bort kanterna från brödet och blötlägg det i vattnet. Skala och finhacka vitlök och lök. Dela paprikan, ta bort kärnorna och skär den i ytterst små tärningar. Fräs lök och paprika i en panna på medelstark värme utan att de tar färg. Tillsätt persiljan och låt svalna. Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda den ordentligt med 2 tsk av saltet så att färsen binder/drar ihop sig. Tillsätt ägg, brödblandning, grönsakshack, paprikapulver och pimento de la vera och blanda så att färsen känns smidig och slät.

Ta en liten klick av färsen och gör ett stekprov i en het panna. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt och kajenn. Forma till 20 stora köttbullar och stek dem i olivolja. Ställ åt sidan.

Tomatsås:

500 g hela konserverade tomater

1 gul lök

3 msk olivolja

1 msk chilisås

1 msk sherryvinäger eller balsamicovinäger

2 kvistar färsk oregano

2 msk honung

0,5 dl fino sherry (kan uteslutas eller bytas mot en skvätt rödvin)

salt och malen svartpeppar

Skala och hacka löken fint. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs löken, tillsätt tomater, chilisås, vinäger, oregano, vin/sherry och honung. Låt allt sjuda i cirka 10 minuter. Mixa såsen med stavmixer och sila den, krydda med salt och peppar. Slå den över köttbullarna och låt koka ihop i några minuter. Servera med nykokt pasta och strö över färsk, hacka basilika

Smaklig måltid och trevlig helg!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!