4 portioner
12 stora omogna tomater (mindre går också bra, ta bara fler!) Vanliga köpetomater går också utmärkt, men använd en sort med fast kött, som plommontomat.
salt, svartpeppar
1 uppvispat ägg
1 dl majsmjöl eller vetemjöl
2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
2 dl riven parmesan
Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt gärna en buljongtärning koka med. Strimla tre salladslökar och blanda ned i quinoan när den är nästan färdigkokt.
Skiva tomaterna i cirka 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra på båda sidorna. Blanda ihop panko och parmesan i en djup tallrik. Lägg mjölet i en annan tallrik. Doppa tomatskivorna hastigt i ägget och vänd ned i mjölet. Vänd sedan ned tomtskivorna i panko- och parmesanblandningen. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och tillsätt eventuellt lite smör också, för smakens skull. Stek tomatskivorna i omgångar, de ska bli gyllenbruna.
Tzatziki:
2 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
1/2 msk flytande honung
Riv gurkan och pressa ur vätskan genom att krama gurkrivet i händerna. Blanda ihop med yoghurten och riv vitlöken fint. Tillsätt salt och peppar. Smaka av med honung för att balansera upp syran i yoghurten.
Servera tomaterna med quinoa och tzatziki.
Smaklig måltid!