Middagstipset: Stekta gröna tomater med quinoa

Blev tomatskörden stor, men inte helt färdig? Massor av gröna tomater nu när det är dags att stänga om växthuset för vintern? Testa att steka dem, de blir fantastiskt goda!

Mumsiga tomater. Stekta gröna tomater är supergott. Med matiga tillbehör blir de till en perfekt vegetarisk middag.

Mumsiga tomater. Stekta gröna tomater är supergott. Med matiga tillbehör blir de till en perfekt vegetarisk middag.

Foto: Linda Kask

MIDDAG2016-10-11 13:00

4 portioner

12 stora omogna tomater (mindre går också bra, ta bara fler!) Vanliga köpetomater går också utmärkt, men använd en sort med fast kött, som plommontomat.

salt, svartpeppar

1 uppvispat ägg

1 dl majsmjöl eller vetemjöl

2 dl panko (asiatiskt ströbröd)

2 dl riven parmesan

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen. Låt gärna en buljongtärning koka med. Strimla tre salladslökar och blanda ned i quinoan när den är nästan färdigkokt.

Skiva tomaterna i cirka 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra på båda sidorna. Blanda ihop panko och parmesan i en djup tallrik. Lägg mjölet i en annan tallrik. Doppa tomatskivorna hastigt i ägget och vänd ned i mjölet. Vänd sedan ned tomtskivorna i panko- och parmesanblandningen. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och tillsätt eventuellt lite smör också, för smakens skull. Stek tomatskivorna i omgångar, de ska bli gyllenbruna.

Tzatziki:

2 dl grekisk yoghurt

1/2 gurka

1 vitlöksklyfta

salt, svartpeppar

1/2 msk flytande honung

Riv gurkan och pressa ur vätskan genom att krama gurkrivet i händerna. Blanda ihop med yoghurten och riv vitlöken fint. Tillsätt salt och peppar. Smaka av med honung för att balansera upp syran i yoghurten.

Servera tomaterna med quinoa och tzatziki.

Smaklig måltid!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!