4 portioner
600 g lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
1 bit ingefära (cirka 2 cm)
1 paprika
1 krm szechuanpeppar
4 salladslökar
2 msk soja
2 msk honung
2 tsk sesamolja
1 msk mirin
2-3 dl vatten
1/2 dl vatten, rör ut med 2 msk maizena
1/2 dl sesamfrön
salt, peppar
1 knippe färsk koriander
olja till stekning
Skär lövbiffen i strimlor. Hetta upp lite neutral olja i en rejäl gryta. Stek lövbiffen tills den är nästan genomstekt och har en gyllenbrun stekyta. Obs! Det kan vara nödvändigt att bryna köttet i omgångar, särskilt om det har varit fryst. Annars blir det för mycket vätska och köttet blir kokt. Strimla löken och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin samt paprikan. Blanda ned alltsammans i köttet och tillsätt lite mer olja. Stek tills löken och paprikan har mjuknat. Salta lätt. Mortla szechuanpeppar, tillsätt soja, honung och sesamolja. Tillsätt vatten och blanda ihop maizenaredningen. Låt grytan koka upp och tillsätt redningen. Rör om ordentligt. Låt puttra tills såsen tjocknar. Tillsätt mirin. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris och kimchi (koreansk syrad kål, finns att köpa färdig, eller se recept nedan. Jag brukar alltid köpa en extra burk kimchi när jag hämtar mat på koreansk restaurang).
Smaklig måltid!
Kimchi
:
1 kg salladskål
1 dl havssalt, grovt
125 gram rättika, färsk
1 msk ingefära, riven
1,5 msk vitlök(ar), pressad
1,5 dl purjolök(ar), hackad
1 röd chilifrukt
1/2 dl chilisås
1 msk strösocker
0,5 msk fisksås
För att skynda på jäsningsprocessen kan man låta den stå i rumstemperatur 1 dag innan man ställer den i kylskåp. Då tar det 5-7 dagar innan den är klar.
Halvera salladskålen på längden. Lägg kålen i lite vatten i en stor bunke, salta och lägg på ett mindre lock eller tallrik. Placera en tyngd över så att kålen hamnar i press. Låt stå 1 dag.
Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort.
Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipulver, socker och fisksås till en röd pasta och gnid in i kålen. Se till att pastan fördelas ordentligt runt kålen och mellan bladen.
Rulla ihop de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med ett tättslutande lock.
Låt stå i kylskåp 10 dagar före servering.
Lycka till!