Det var i mitten av juli som ett område på runt 350 hektar stod i lågor i Klockarmyran i Jokkmokks kommun. Temperaturen låg på runt 30 grader och vindarna ställde till det för räddningstjänsten. Militären var på plats och branden vattenbombades från luften. Branden var en av de största som Thomas Andersson, platschef för räddningstjänsten i Jokkmokk någonsin varit med om.

– Absolut, det går som inte att jämföra. Det var kanske runt 12 år sedan som det brann i Muddus nationalpark, som vi normalt inte släcker direkt. Men den växte så man var rädd att man skulle tappa den utanför gränserna, säger Andersson.

Släckningsarbetet med branden i Klockarmyran inleddes den 15:e juli och först nio dagar senare kunde räddningstjänsten överlämna bevakningen till markägaren. Kostnaderna för bränderna i Jokkmokk under sommaren blev hissnande stora och Thomas Andersson gläds åt att MSB finns till för att underlätta för kommunen som tilldelas 8,6 miljoner i ersättning för räddningstjänstinsatserna.

Artikelbild

| Två helikoptrar som vattenbombar det eldhärjade området vid Klockarmyren. (arkivbild)

– I stora drag täcker det kostnaden. Det är en jättestor fördel, för det hade blivit enorma prövningar för Jokkmokks kommun om vi inte hade fått hjälp utav staten via MSB. Det betyder fruktansvärt mycket.

Thomas Andersson berättar vidare om vad ersättningen täcker för kostnader.

– Det mesta är ju i form av helikopterkostnader, som är en stor del och framför allt mantimmar. Både räddningstjänstpersonal, men även frivilliga. Ungefär en miljon för deltidsbrandmän och en miljon för frivilliga.