Marknaden i Övertorneå får celebert besök i år när både försvarsminister Peter Hultqvist (S) och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) kommer närvara.

Besöket sker i samband med tornedalingarnas och meänkielitalandes flaggdag den 15 juli som passande nog infaller under Matarengi, eller Övertorneå marknad om man så vill.

– Det är en ära att ha två statsråd som gäster. Vi är faktiskt väldigt stolta, säger Bengt Niska, ordförande i Svenska Tornedalingars riksförbund (STR-T).

Bägge statsråden har dessutom rötter i den här kulturen. Sven-Erik Bucht är som bekant Karungibo medan Peter Hultqvists mamma härstammar från norra Finland.

På programmet står bland annat flagghissning av både den svenska och tornedalska flaggan. Ett hemvärnskompani kommer också finnas på plats.

Dessutom kommer statsråden vara med på en ceremoni i Juoksengi där det ska vara en avtäckning av en minnessten till 300-årsminnet av drabbningen i Surmasaajo, Juoksengi, januari 1717.

Förutom Hultqvist och Buchtkommer även bland annat överste Mikael Frisell och biskop Hans Stiglund att närvara vid ceremonin.

– Det kommer vara en viss pompa och ståt. Vi kommer också uppmärksamma någon person som tillhör våran språk- och kulturkrets, säger Bengt Niska.

Vem det är vill han inte avslöja.

Representanter från Övertorneå kommun kommer också närvara.

– Det känns väldigt bra att vara på plats under marknaden, säger Bengt Niska.

Matarengi marknad pågår mellan 14–16 juli.