Milles krog

Artikelbild

Högskolestudenterna Staffan Davidsson, Andreas Enquist och Janne Östman på Smuggler bar november 1990.

Efter att ha blivit nästintill legendarisk på Stadspuben öppnade Mille Radojkovic eget på Tullgatan 1985.

Där serverades bland annat jugoslaviska specialiteter som cevapcici och fick en stadig besökskrets. Efter tre år stängdes Milles efter bråk om hyran och öppnade nytt på Banvägen innan konkurs 1991.

Amiralen

Artikelbild

| Pimpinellas nyöppning 29 februari 1992

För dagens ungdomar är det otänkbart att det funnits uteställen och nattklubbar inom Shoppings lokaler. Spegeln, Pontus Pub och Gazette är alla omtalade och Amiralen – stans första riktiga diskotek – en bortglömd pärla.

Högst upp i Shopping lockade Amiralen en yngre publik, främst ungdomar som passerat 18-årsstrecket för inte allt för länge sedan, och erbjöd ett stort dansgolv med 80-talet som glansdagar.

Artikelbild

| Anders Björkén utanför Pimpinella 1994

Valvet

Artikelbild

Pimpinella 1993

Valvet ingick i restaurangrörelsen Pomme dOr/Gröna Lyktan och hade sina lokaler i källaren under det som i dag är Baan Thai.

Krogen hade ett rykte kring sig att vara något stökigt och att bägare kunde flyga genom luften. 1983 stängdes Valvet efter problem med utskänkningstillståndet.

Artikelbild

Pub Valvet

Artikelbild

Amiralen 1985. Bilden är tagen från dansgolvet en tisdag.

Pimpinella

Artikelbild

Milles krog 1988

Pimpis startade 1987 och den nostalgiska minns kanske sprattelälgen i baren, hot shots och Niagara när krogen låg vid Köpmantorget. 1992 flyttade det heta utestället och renoverades upp rejält.

Anders Björkén köpte upp intilliggande Linds järnaffär och utökade Pimpinella till 400 gäster och öppnade upp mot Storgatan. Många legendariska kvällar och nätter har utspelat sig i Luleåbornas vardagsrum, danshak och bar.

Artikelbild

| Milles krog 1988

Bar Smuggler

Efter Gröna Lyktan och före Jennys krog huserade Hans på Hörnet i lokalerna vid korsningen Storgatan/Kungsgatan. På övervåningen fanns Bar Smuggler, som blev en del i nöjesstadens hetaste huskropp under många år.

Där satt gästerna i båsliknande soffgrupper med utsikt över gågatan utanför.

Mest läst just nu:

Polisen ger senaste nytt om lördagens brand

Detta hände medan du sov

Svart midsommar i Finland

Man utsatt för rånförsök

Polisen vill ha in tips från allmänheten

Möt Siv Bergfors – Max ålderspresident