Tjugofyra personer uppges ha dödats till följd av ett jordskred vid en guldgruva i östra Kongo-Kinshasa. Provinsen i fråga, Ituri, har plågats av ihärdigt regn i flera dagar och olyckan tycks ha varit ett resultat av det hårda vädret.

Vårt team på plats har hittills halat ut tjugofyra kroppar och räddat två människor, säger Dieudonne Apasa, Ituris provinsminister med ansvar för gruvnäring.

Dödstalet kan komma att stiga, tillstår myndigheterna.

Artikelbild

Watsa, Kongo-Kinshasa.

De drabbade tjänstgjorde vid Ndiyogruvan cirka fyra mil från Watsa, men den tragiska arbetsplatsolyckan är inte den första i Kongo-Kinshasa under 2019 års sista kvartal. Vid en gruva i Maniema längre västerut omkom 31 människor när gruvans markskift gav vika, och även norr om gruvschakten – i huvudstaden Kinshasa – orsakade skyfall markras som kostade dödsfall i slutet av november.

Olyckor i Kongo-Kinshasas provisoriska gruvor är vanliga och slutar inte sällan med dödsfall. Händelsen i Ituri är inget undantag.

Olyckan inträffade i går mellan 17.30 och 18.00. De anställda överraskades av ett jordskred som slukade dem, säger Dieudonne Apasa.