Försökte giftmörda sin sambo

Sambon raserade ekonomin och försökte sedan giftmörda honom. Nu ger han sin berättelse. "Jag mår jättedåligt av det här."

Den 27-åriga kvinnan, till vänster i bild, är misstänkt för att ha försökt mörda sin sambo genom att förgifta honom och genom att anlägga en brand i ett bostadshus. På tisdagen startade rättegången mot henne.

Den 27-åriga kvinnan, till vänster i bild, är misstänkt för att ha försökt mörda sin sambo genom att förgifta honom och genom att anlägga en brand i ett bostadshus. På tisdagen startade rättegången mot henne.

Foto: Jens Ökvist

Piteå kommun2019-10-08 17:33

Klockan har passerat två på eftermiddagen när han sätter sig intill målsägarbiträdet, advokat Lisa Länta, och kammaråklagarna Klara Dahlström och Ulla-Karin Lindström.

Fyra, kanske fem meter rakt över rättssalen sitter hans före detta sambo. Hon är 27 är och misstänks för att ha försökt mörda honom med gift, men även genom att anlägga en brand.

Vid sidan av dessa misstankar står hon åtalad för grovt bedrägeri och grov urkundsförfalskning. 

När det är dags i rätten kommer hon klädd i svart, har håret uppsatt i en svans och antecknar flitigt under sakframställningarna från parterna. 

Hon förnekar bestämt via sin försvarare, advokat Carolina Nilsson, att hon skulle ha något att göra med den påstådda mordbranden eller mordförsöken.

Den här dagen är det hennes förra sambo som får berätta om händelserna som lett hela vägen till tingsrätten.

– Vi spelade båda i en liten utsträckning i början. Då jobbade jag borta och hon skötte ekonomin, säger han.

Vi vrider tillbaka klockan till hösten 2015 och spelet har eskalerat för den 27-åriga kvinnan. Bevisning som de två åklagarna presenterar i Luleå tingsrätt på tisdagen visar att det rör sig om miljonbelopp som spelats bort.

Bara skulden till Länsförsäkringar som hon påstås ha bedragit är på drygt 1,1 miljoner kronor.

Men det här är ingenting som sambon vid den här tiden har vetskap om, uppger han.

En dag berättar 27-åringen till honom att hon har vunnit en större summa pengar. Några bevis för det får han inte, men han litar på henne och blir glad.

– Sedan ringer hon mig på jobbet och säger att hon har vunnit en ännu större summa, säger han.

Enligt hans sambo handlar det om 3,4 miljoner kronor.

Våren 2016 blir han oförklarligt sjuk efter att ha ätit kosttillskott. Vid ett tillfälle blir det akut färd med ambulans till sjukhuset.

Då har han insjuknat redan på kvällen efter att ha druckit en blandning som sambon gjort efter träningen.

– Jag fick hjärtklappning och blev så illamående att jag spydde.

På morgonen är det dags igen.

– Jag har för mig att jag får nyponsoppa av henne för att jag skulle känna mig bättre. Men då börjar det igen. Jag har inget minne alls av dagarna på sjukhuset.

Han fortsätter efter några ögonblick av eftertanke.

– Det är så många händelser under en kort period, så jag ställer in mig på att "det är så här det är". Det går bara dåligt för oss.

På torsdag hörs den misstänkta 27-åringen.

En av de giftiga växterna som påträffades när misstankar började riktas mo
En av de giftiga växterna som påträffades när misstankar började riktas mo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!