Misstänkt bilsabotör ställs inför rätta

Under sommaren och hösten förstörde en 20-årig man bilar för stora belopp vid flera tillfällen i Kiruna. Under onsdagen hålls rättegången.

En av bilarna som drabbades av skadegörelse i Kiruna under hösten. Nu ställs den misstänkte inför rätta.

En av bilarna som drabbades av skadegörelse i Kiruna under hösten. Nu ställs den misstänkte inför rätta.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna kommun2019-10-16 05:00

Det var i slutet av september som den 20-åriga mannen greps och senare häktades på sannolikaskäl misstänkt för två fall av grov skadegörelse, tre fall av skadegörelse och en stöld. 
Under cirka tre månaders tid utsattes främst bilhandlarna för olika former av skadegörelse. Det handlade bland annat om krossade bilfönster, förstörda backspeglar, krossade lyktglas och inritade hakkors. Några bilar utsattes för sönderskurna däck och insprutat pulver från brandsläckare i motorn. Vid ett tillfälle förstörde 20-åringen fyra tankstationer. 
– Det är sju gärningar, antigen är det stöld eller skadegörelse, men alla har inslag av skadegörelse i sig. Den misstänka har erkänt gärningarna och det är ganska stora skador som har uppstått och det är stora värden som har förstörts, säger kammaråklagare Henrik Wallin. 

Både stöld och skadegörelse är brott som kan ge fängelse. 
– Jag vill inte börja med att spekulera i någon påföljd, det finns massor av presumtioner mot fängelse, jag vill höra honom under förhandlingen innan jag bestämmer mig för vad jag kommer att yrka. Sedan vad Tingsrätten dömer är i slutändan är ytterligare en annan sak, säger Henrik Wallin. 

Utredningen har slutförts och en tydligare uppfattning om vilka kostnader skadegörelsen har medfört har kommit fram. 
– Det ligger på mellan 500 000 och en miljon, någonstans där ikring, säger Henrik Wallin.
Rättegången avhandlas under onsdagen vid tingsrätten i Kiruna.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!