– Det är naturligtvis otroligt glädjande att vi har så stort stöd i Sikfors, bakgrunden till det tror jag är debatten om skolan i Sikfors som pågick för flera, flera år sedan, säger Johnny Åström.

Han var personligen på plats i byn och försvarade den kommunala skolan innan den lades ner. Sedan drog debatten om friskolan i Sikfors igång och då uttryckte Sjukvårdspartiet sitt stöd för den.

– Jag tror att väljarna är trogna oss sedan den tiden. Men det känns osannolikt att alla i hela valdistriktet ska ha röstat exakt likadant i kommun och landsting, säger Johnny Åström.

På valmyndighetens webbplats finns den preliminära rösträkningen publicerad och där visas rösterna i kommunvalet och landstingsvalet i Sikfors valdistrikt – identiska.

– Jag tror att rösterna från landstingsvalet har blivit inrapporterade även för kommunen, säger Johnny Åström.

Rosvik är sedan tidigare känt som ett starkt fäste för Sjukvårdspartiet. Där fick partiet 32,6 procent av rösterna i landstingsvalet och 15,6 procent i kommunvalet.

Valnämndens ordförande Mats Johansson vill inte spekulera i om det kan ha blivit fel med inrapporteringen.

– Jag har nog aldrig varit med om att ett helt valdistrikt röstat exakt likadant i kommunvalet och landstingsvalet, men står det så på valmyndighetens hemsida så kanske det är så den här gången, säger han.

Han manar dock till lugn och understryker att alla röster kommer att kontrollräknas av länsstyrelsen.

– Har det blivit fel så upptäcker de det, säger Mats Johansson.

Nils Sandström arbetar med rösträkningen på länstyrelsen. Han förklarar att de inte kan kontrollera Sikforsrösterna den här veckan.

– Vi räknar först riksdagsrösterna, sedan räknar vi kommun och sist räknar vi landstinget, säger han.

Länsstyrelsen har en deadline att förhålla sig till och har därför inte möjlighet att gå in och kontrollräkna dessa röster i förtid.

– Jag skulle tro att vi kan få svar på det tidigast nästa vecka, säger Nils Sandström.

Tror du att det har blivit fel med inrapporteringen av Sikfors valdistrikt?

– Jag har ingen aning. Det kanske är ovanligt att alla väljare skulle ha röstat exakt likadant i båda valen, men så kan det ju vara. Ni får veta nästa vecka, säger Nils Sandström.