Läs mer: Han misstänks för dådet.

Läs mer: Åtalas för mord.

Läs mer: Därför döms 20-åringen.

Artikelbild

| På den här gården mördades den 46-årige mannen av 20-åringen.

Skottet, som i förlängningen tog livet på en 46-årig man, avlossades den 1 mars i byn Sjulsmark utanför Piteå. Så långt var parterna överens under rättegången i Luleå tingsrätt.

Kartlagt i målet är att offret och Ivar Alander hade stämt möte vid 20-åringens bostad i Sjulsmark. När 46-åringen klev ut ur sin bil träffades han av en kula i huvudet och avled omedelbart. Kulan var avlossad med ett gevär av 20-åringen som gömt sig bakom en snödriva.

20-åringen lyfte sedan in offret i bagaget till hans bil och åkte hem till honom. Där överförde han 200 000 kronor till sitt eget konto och skrev sedan ”bidrag” i meddelandefältet.

Efter dådet åkte 20-åringen till Coop där en läsk inhandlades, för vidare färd till sitt hem där han började spela.

Dagen efter lämnar han BMW:n med offret i bagaget utanför LF Arena.

Nu kräver 20-åringen via sin försvarare, advokat Christina Lehto, att straffet sätts ner rejält. Luleå tingsrätt dömde Ivar Alander till tolv och ett halvt års fängelse för mord.

I 20-åringens överklagan slår Lehto fast att Luleå tingsrätt felaktigt har tolkat hennes klients uppgifter om att han ”ville ha bort” 46-åringen. Att hans avsikt var att döda honom.

”Det var inte vad han menade”, skriver Christina Lehto i sin överklagan till Hovätten för övre Norrland. Det han ville var att 46-åringen skulle lämna honom i fred och inte längre höra av sig i syfte att få ha sex, fortsätter advokaten.

Hon hänvisar också till sin klients nedsatt psykiska hälsa, vid tiden för brottet.

”Han var inte till fullo medveten om sina handlingar.”

Omständigheter som enligt Lehto talar i förmildrande riktning.

Hon pekar också på utlåtandet efter den rättspsykiatriska undersökningen, att hennes klient var påverkad av psykisk sjukdom som inneburit att han vid den tidpunkten var spelberoende.

Det som också talar i förmildrande riktning enligt advokaten är att hennes klient lämnat spår efter sig ”så att han snabbt skulle bli gripen”.

Advokaten åberopar ett nytt förhör med ett vittne som ska höras om 20-åringens psykiska hälsa vid tiden för dådet.

Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström bestrider 20-åringens yrkanden i alla delar. Hon motsätter sig också att det nya vittnet hörs, med hänvisning till nyligen genomförda rättspsykiatriska undersökningen.

Rättegången hålls 1-2 augusti i Umeå.