Mordmisstänkt är alltjämt efterlyst

I juli 2015 hittades en död man i en lägenhet i Malmberget. Nu, drygt fyra år senare, tror sig polisen att de har hittat gärningsmannen som nu varit efterlyst sedan två veckor.

I juli 2015 hittades en man död i en lägenhet i Malmberget. Polisens tekniker från Luleå gjorde då en teknisk undersökning av brottsplatsen.

I juli 2015 hittades en man död i en lägenhet i Malmberget. Polisens tekniker från Luleå gjorde då en teknisk undersökning av brottsplatsen.

Foto: Privat

Malmberget2019-09-24 18:48

Det var 20 juli som anhöriga hittade den 36-årige mannen liggande död i sin bostad i Malmberget. Den avlidnes skador tydde på att han utsatts för dödligt våld. 

En man greps och anhölls, skäligen misstänkt för mord men mannen släpptes fri ganska snabbt. 

Nu har åklagaren och polisens utredare gjort ett genombrott i ärendet och för snart två veckor sedan begärde Anna Väppling en 31-årig man häktad i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för mord. Samtidigt gick det ut en efterlysning.

– Det stämmer, mannen är efterlyst både inom och utom riket. Jag väntar nu på att den misstänkte ska gripas och föras upp till Norrbotten, säger kammaråklagare Anna Väppling.

När den 31-åringen kommer till Gällivare måste ny häktningsförhandling ske. Eftersom han inte ännu är funnen behöver inte åklagaren begära omhäktning var 14:e dag.

Vad är det som har tillkommit utredningen som gör att ärendet nu tagit fart igen?  

– Jag vill inte riskera att den här mannen läser vilka utredningsåtgärder som vi har gjort. Vi vill ju helst höra honom om detta, säger åklagaren.

Vet ni exakt var personen befinner sig?

– Vi har information och indikationer på var han är, men exakt var han befinner sig vill jag inte av utredningstekniska skäl avslöja.

Enligt mannens försvarare, advokat Magnus Müchler håller inte den bevisning som lades fram under häktningsförhandlingen. Advokaten kan dock inte agera då hans händer är låsta.

 – Min klient ska inte sitta häktad på den uppgifterna som har lagts fram och som är sekretessbelagda håller inte. Jag måste dock få en fullmakt underskriven av min klient innan jag kan klaga på beslutet, säger Müchler.

Att hans klient förnekar brott stödjer sig Müchler på det förhör som hölls med 31-åringen i tiden för händelsen.  

– Han har inte varit föremål för någon frihetsberövande åtgärd tidigare, Vad jag känner till så sade han då att han förnekade brott. Han släpptes också på fri fot efter förhör.

Mannen är häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord i Malmberget den 20 juli. Häktningsgrunderna är att det finns risk att han på fri fot avviker och att han på fri fot kan försvåra utredningen. En annan grund för att åklagaren vill få mannen häktad är att det för brottet han misstänks för inte är lindrigare straff än två års fängelse.

Det är kammaråklagare Anna Väppling som är förundersökningsledare i ärendet.
Det är kammaråklagare Anna Väppling som är förundersökningsledare i ärendet.
Karta: Malmberget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!