Hjalmar Lundbohmsgården uppfördes 1895 och är det andra huset som byggdes i Kiruna. Hjalmar Lundbohm använde huset som bostad och kontor fram till han gick i pension 1920. Många kallar huset för Kirunas hjärta, här har många avgörande beslut för samhällets uppbyggnad och framtid fattats.

Nu har huset tömts och ska flyttas i tre delar under tre dagar. Först ut är mittendelen av byggnaden.

– Att omvandla en stad är en utmaning för alla, inte minst på grund av den kultur, minnen och de känslor som omger det gamla. Faktum är att alla värden inte kan mätas i pengar och därför är det särskilt glädjande att vi kan förena det gamla med det nya genom att flytta några av stadens mest unika och omtyckta byggnader, säger Tjabba Nordanfjäll, projektledare vid LKAB och ansvarig för flytten av kulturbyggnader.

Artikelbild

| Snart på rull. Byggnaden kommer att flytta i tre delar under tre dagar. Mittenpartiet kommer att rulla iväg först.

Den nya adressen blir vid foten av Luossavaara, där det nya Bolagsområdet växer fram. Dit har LKAB redan flyttat fem byggnader, tre bläckhorn, Ingenjörsvillan och Arbetarbostaden.

– Flytten av Hjalmar Lundbohmsgården utgör på sätt och vis kronan på flyttverket. Huset är inte bara byggnadsminnesmärkt, en stark symbol för staden utan också LKAB:s första disponent Hjalmar Lundbohms bostadshus. Med andra ord är Hjalmar Lundbohmsgården nära knuten till Kiruna, LKAB och vår gemensamma historia, säger Tjabba Nordanfjäll.

Till minne av Hjalmar Lundbohm och att en era tar slut kommer LKAB genomföra en Move Walk i samband med flytten.

– Det är egentligen för att Hjalmar Lundbohmsgården är så betydelsefull, inte bara för Kiruna som stad och för LKAB, utan för allmänheten. Jag tror att de flesta känner en slags relation till Hjalmar Lundbohmsgården och till Hjalmar Lundbohm, det är en del av våran historia. Och därför känns det jättekul att bjuda in allmänheten och ta del av vandringen, säger Josefine Ejemalm, kommunikatör LKAB.

Artikelbild

| Uppallad. På tisdag nästa vecka flyttar Hjalmar Lundbohmsgården till det nya Bolagsområdet vid foten av Luossavaara.

Vandringen kommer att starta mellan Bolagshotellet och Hjalmar Lundbohmsgården nuvarande plats, på Ingenjörsgatan.

– När startskottet går så följer vi efter byggnaden. Vi kommer inte kunna gå efter byggnaden precis hela tiden, för den viker ner genom det gamla järnvägsstationsområdet en bit på vägen upp till Luossavaara. Då går vi en alternativ väg en bit på sidan om och så ansluter vi bakom byggnaden på E10:an igen, säger Josefin Ejemalm.