Enligt Valmyndigheten har Miljöpartiet ännu inte beställt några valsedlar till fullmäktigevalet i mer än 50 av landets kommuner.

Även i Norrbotten har partiet haft det lite tungt att få till listor. I sex kommuner saknas kandidater till höstens kommunval – Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Pajala, Övertorneå och Haparanda.

Eriksson säger att turbulensen på riksnivå, som regeringsparti, inte gjort det lättare att hitta namn i partiets "vita" kommuner.

Artikelbild

| I fyra av Norrbottens kommuner har Sverigedemokraterna valt att "låsa" listan till kommunfullmäktige genom att skriva in Robert Håkanssons namn. Luleåbon är distriktsordförande för partiet.

– Det krävs några stycken för att hålla igång verksamhet. Alla vill inte stå på en lista, alla vill inte vara politiker, säger hon och betonar att man har medlemmar i alla kommuner.

Trots motgångarna/motvinden har partiet lyckats få fram kandidater i de kommuner där man i dag har representation.

– Två hann inte göra färdigt i tid, säger MP-basen som tillägger att Överkalix och Jokkmokk släpat efter/inte blivit klara i tid.

Annika Eriksson, som har varit i politiken länge, ser en oroande trend. Färre kvinnor vill vara ansiktet utåt.

– Det gäller även i vårt parti. Tidigare var kvinnorna i majoritet, så är det inte längre, säger hon och tillägger att många kvinnor inte tycker det är värt priset trots att de inte utsatts för hot eller liknande.

– Det är ett demokratiskt problem, inte bara i vårt parti.

Det här har lett till att partiet inte lyckas hålla fast vid principen varannan kvinna i alla kommuner.

– I Överkalix finns bara en på listan, säger Eriksson som trots allt gläds åt att partiet lyckats fått ihop namn på valsedeln.

Inte heller Sverigedemokraterna (SD), som ser ut att fortsätta gå framåt, har lyckats fullt ut.

Partiet saknar lokala kandidater i fyra av länets 14 kommuner – Haparanda, Pajala, Arvidsjaur och Arjeplog.

– Sedan 2016 har vi sökt kandidater i kommunerna utan att lyckas. Men vi kommer att ställa upp med listor i samtliga, säger distriktsordförande Robert Håkansson.

Valet 2014 hade partiet blanka valsedlar på vissa orter. Det fick till följd att personer skrev in egna man och för partiet "oönskade" personer valdes in på SD-mandat.

Därför har partiet valt att "låsa" listorna i de kommuner där kandidater saknas genom att sätta dit hans namn.

– Vi har hållit dörren öppen länge. Vi beklagar att ingen vill ställa upp för oss där, säger Håkansson om de fyra kommunerna.