Det är med vind i ryggen Moderaterna presenterar sitt hälso- och sjukvårdsprogram inför valet i september. Enligt vår stora opinionsundersökning som publicerats i flera delar tidigare under veckan går partiet framåt i såväl riksdags- som regionvalet.

– Vi är på gång, säger oppositionsregionrådet Mattias Karlsson som är förstanamn på M:s riksdagslista.

I regionen ser ett maktskifte ut att vara nära, eftersom mätningen visar att M tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Norrbottens sjukvårdsparti samlar 49,9 procent av rösterna.

Artikelbild

| Mattias Karlsson har svängt i sjukhusfrågan, där han tidigare flaggade för att stänga minst ett sjukhus.

Läs mer: Så ska oppositionen ta över regionen

Alla fyra partier pratar om att behålla länets fem sjukhus och till och med stärka Kalix och Kiruna, som har förlorat verksamhet under de senaste åren.

– Till exempel säger vi ja till MR-kameror i Kalix och Kiruna. Alla fem sjukhus behövs med tanke på vår geografi och demografi, säger Linda Frohm som är partiets regionrådskandidat.

Det är en vändning från Mattias Karlssons utspel för tre år sedan. Då, efter att ungdomsförbundet Muf först gått ut med att antalet sjukhus i länet borde minskas, sade han att "fem sjukhus har vi inte råd med" och initierade en diskussion om sjukhusstrukturen.

Artikelbild

| Mattias Karlsson och Linda Frohm vill satsa på en decentraliserad sjukvård där varje sjukhus har sin egen nisch.

Nu tror han inte längre att det är möjligt att göra ekonomiska besparingar på det sättet.

– Vi tror inte att vi klarar varken ekonomin eller att upprätthålla en god hälso- och sjukvård utan fem sjukhus, säger Karlsson.

Artikelbild

| Moderaternas distriktsordförande Linda Frohm tar över som regionrådskandidat när Mattias Karlsson satsar på riksdagen.

Precis som Sjukvårdspartiet vill M ge varje sjukhus var sin nisch. Det ska göra det möjligt att klara personalförsörjningen på varje enhet.

– Framför allt i Kalix och Kiruna behöver vi hitta nischer. Kalix hade sin nisch med allmänkirurgin, men den slog man sönder. Det ser vi konsekvenserna av nu.

Artikelbild

| Moderaternas distriktsordförande Linda Frohm tar över som regionrådskandidat när Mattias Karlsson satsar på riksdagen.

M vill också stärka primärvården, bland annat genom att initiera en nationell reform, och fortsätta centraliseringen av högspecialiserad vård.

Dessutom vill partiet arbeta för att öka karriärmöjligheterna inom regionen. I en satsning som i första hand riktar sig mot Malmfälten ska undersköterskor som vill vidareutbilda sig till sjuksköterskor kunna få sin utbildning finansierad av arbetsgivaren.

Artikelbild

| Mattias Karlsson har svängt i sjukhusfrågan, där han tidigare flaggade för att stänga minst ett sjukhus.

I sitt valprogram tar M upp att Norrbotten hör till de regioner där vården är allra dyrast per invånare, samtidigt som kvaliteten håller bottennivå.

Linda Frohm och Mattias Karlsson är båda kritiska till S-regimen i regionen, som de pekar ut som skyldig till många av problemen. Framför allt efterlyser M en tydligare styrning av regionens verksamhet.

– Ledning och organisation är en stor anledning till problemen. Vi ser att det inte satsas för lite pengar, säger Linda Frohm.

Enligt M:s valprogram skulle regionen få 600 miljoner kronor över varje år om kostnaden för sjukvården sjunker till rikssnittet. Den summan motsvaras ungefär av det tillskott som skattehöjningen 2016 innebar.

Men att sänka skatten är inte aktuellt för Moderaterna.

– Vi behöver den intäkten för att kunna leverera, säger Linda Frohm.