Rolf Nilsén var en av Norrbottens-Kurirens största profiler under tidningens 154-åriga historia. Blott 14 år gammal dök han upp för första gången i tidningsspalterna. Det skulle bli otaliga artiklar innan hans bortgång i oktober 2014.

Radioprofilen och musikern Kjell-Peder Johanson är en av initiativtagarna bakom arrangemanget.

– Det är mycket hjärta när jag tänker på Roffe. För mig var han så betydelsefull eftersom han alltid tog sig tid och kunde så ofantligt mycket mer än jag. Jag brukade ringa honom när man undrade över något inom musik, film eller litteratur och fick alltid veta mer än man förväntat sig.

Det var under minnesstunden på Blackis som idén till en minneskonsert väcktes. Gensvaret blev stort, så stort att arrangörerna tvingades att låta föreställningen sträcka sig över två kvällar.

Evenemangets arbetsnamn är "Äventyret fortsätter", som var den fras som Rolf Nilsén brukade avsluta sina krönikor med.

Totalt kommer ett 40-tal musiker att samsas på scenen. Kapellmästare är Gunnar Sundström som leder ett husband bestående av Lars-Gunnar Omberg, Stefan Viklund, Christoffer Schlee, Björn Råberg,

– Jag tror att inte någon av dem tillfrågats har tackat nej. För många som hållit på med musik i Norrbotten minns vi Rolf Nilsén med stor värme. Vi blev sedda av honom. Han gick på våra framträdanden och hade den fantastiskt fina egenskapen att alltid försöka plocka fram det som var gott. Det fick oss att växa som musiker, minns Gunnar Sundström.

Konserterna är inbokade på Ebeneser i Luleå den 2-3 oktober.

På scenen kommer sångarna att avlösa varandra. I det stora artistuppbådet märks namn som Olle Nyman, Svante Lindqvist, Björn Sjöö, Danne Bergman, Ola Gustafsson, Bruno Öqvist bland andra.

– Vår ambition med scenen - vi får se hur vi lyckas med det - är att få det att se ut som Rolf Nilséns gamla arbetsrum med höga travar av böcker, skivor och affischer, avslöjar Gunnar Sundström.

Arrangemanget inleds redan under onsdag 30 september med en utställning och avslutas under söndagen. Planen är att skaffa rättigheterna till att visa Rolf Nilséns absoluta favoritfilm, En rebell i bojor med Paul Newman i huvudrollen.

Det eventuella överskottet kommer att skänkas till hjälporganisationen Läkare utan gränser.