1,2 miljoner kostade flygeln som nu ska förgylla kyrkorummet med underbara toner.
– Dess klang är mycket unik, säger organisten Andreas Söderberg.
Han fick själv resa till Hamburg, där flyglarna tillverkas för hand, för att välja ut den flygel som nu är placerad i Gammelstads kyrka.
– Varje del är handgjord. Ett otroligt hantverk och en hel del hysch, hysch runt tillverkligen av deras speciella resonansbottnar av trä, säger han.
Det tillverkas bara 1 000 Steinway-flyglar per år av företaget Steinway & Sons som startade 1953 av Henry E. Steinway och hans son i New York. Henry E. Steinway föddes 1797 som Heinrich Engelhard Steinweg i Wolfshagen i norra Tyskland och byggde sitt första instrument när han var 20 år gammal och startade sin första verkstad fem år senare i staden Seesen. I den staden var det dock bara tillåtet att reparera instrument, vilket gjorde att Heinrich Engelhard Steinweg i hemlighet byggde sin första flygel i sitt eget kök, ett intrument som gått till historien som "kitchen piano", känt för sin speciella konstruktion och som innehöll många innovationer för hur man i framtiden skulle bygga flyglar.
– Man kan säga att det är flyglarnas motsvarighet till bilarnas Rolls Royce, säger Andreas Söderberg.
Vid Kurirens besök är Tore Persson, en av Sveriges tio certiferade flygelstämmare för Steinwayflyglar, på plats i Gammelstad för att finslipa flygelns toner till perfektion.
– Det handlar också om placeringen av flygeln. Rummet är 30 procent av flygelns kapacitet, säger han.
Till vardags arbetar han på Konserthuset i Stockholm och menar att just Steinway-flyglar är ett mycket speciellt instrument.
– De har alla olika personligheter, säger han.
Och organisten Andreas Söderberg är mer än nöjd.
– Nu har vi en komplett instrumentsamling. Det känns jätteroligt och Steinway-flygeln är verkligen hantverk på högsta nivå.