Uruppförande med starkt kärleksbudskap

På lördag uruppförs fasteoratoriet ”Han älskade världen tillbaka” i Gammelstads kyrka.

Fasteoratorium. Andreas Söderberg, organist i Nederluleå församling, har skrivit fasteoratoriet "Han älskade världen tillbaka" som uruppförs på lördag i Gammelstads kyrka.

Fasteoratorium. Andreas Söderberg, organist i Nederluleå församling, har skrivit fasteoratoriet "Han älskade världen tillbaka" som uruppförs på lördag i Gammelstads kyrka.

Foto: Eva Åström

Musik2017-03-24 19:00

Kompositör är Andreas Söderberg, organist i Nederluleå församling.

– Jag skrev ett juloratorium för tre år sedan om Jesus födelse. Där och då föddes idén om att följa upp det verket med ett fasteoratorium om Jesu lidande och död, säger Andreas Söderberg som även öppnar ett tredje oratorium – om Jesus uppståndelse.

Det stora körverket med orkester är skrivet i filmmusikstil för en symfoniorkester med stråkar, två horn och pukor.

– Lite som ”Sagan om ringen” – ganska lätttillgänglig musik som är omväxlande vacker och dramatisk. Publiken ska höra när det blir kusligt, säger han.

Tillblivelsen av verket tackar han sin arbetsgivare för.

– Jag fick möjlighet att komponera varje fredag på arbetstid under ett halvårs tid som fortbildning. Det vanliga är att man åker på en kurs, men detta var ett arrangemang som var så mycket bättre. jag hade inga problem med motivationen, ler han.

Framväxten av oratoriet har skett stegvis. Han beskriver det själv som tre dörrar som efterhand öppnades. Och för att göra entré genom den första dörren krävdes fördjupad kunskap i försoningslära.

– Jag hade en massa idéer och läste en mängd böcker. Men det var när jag läste Jesper Svartviks ”Försoning och förvandling” som jag fick inspiration. Hans tes är att Jesu lidande och död är en kärlekshandling till mänskligheten. Det vill säga Gud är inte vredgad. Det var en ah-upplevelse för mig och det gick ganska snabbt att hitta bibeltexter jag ville tonsätta.

Den andra dörren som öppnades var när han insåg vilken sorts genre han letade – filmmusikstilen och tredje dörren när han slutligen bestämt vilka instrument som passade för de melodier han komponerat.

– Det handlar om stämningar och vilket budskap som ska förmedlas. I detta fall att kärleken är starkare än döden.

”Han älskade världen tillbaka” är cirka 50 minuter lång och kommer att dirigeras av Erik Westberg med Johan Christensson som tenorsolist.

– När jag uruppförde mitt juloratorium gjorde jag allt själv. Nu kommer jag att sjunga med kören, säger han.

Det är hans egen kör, Nederluleå kyrkokör, som tillsammans med några extra körsångare och musiker från Norrbottens kammarorkester som medverkar vid uruppförandet – totalt 55 personer med dirigent och solist.

Du har jobbat år med att färdigställa detta verk och det uppförs en enda gång?

– Vi övervägde att ge fler konserter, men det är egentligen bara vid jul som vi fyller kyrkbänkarna. Min dröm är uppfylld om det starka kärleksbudskapet når en uns promille av publiken. Att vår samtids statusjakt kan förbytas i en kärleksfull medmänsklighet mot våra medmänniskor. Då är jag nöjd, säger Andreas Söderberg.

Försoningsläror

Försoningslära, inom kristen teologi, är mycket kort och förenklat, en teori för hur Jesu Kristi död på korset kan leda till försoning mellan Gud och människor.

Inom den klassiska försoningsläran funderade de tidiga kyrkofäderna mycket över kristologi och treenighetslära – där Jesu död ses som en seger över ondskan.

Den objektiva eller juridiska försoningsläran, bygger på att Guds känsla för rättfärdighet kräver att den som bryter mot hans regler får ett straff.

I den subjektiva försoningsläran blir inte Gud människa för att ta på sig ett straff, utan för att bevisa sin kärlek till människorna genom att göra sig sårbar, gå ner på deras nivå, och ta på sig den behandling de utsatte honom för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om