En föreställning som har premiär i Haparanda den 6 mars för att sedan gå på turné i länet.
– Det var min fru som föreslog att albumet kunde bli till en dansföreställning, säger Mikael Wiehe.
Mikael Wiehes mycket personliga ”Sånger från en inställd skilsmässa” kom ut år 2009. Skivan handlar om hur hans fru var på väg att lämna honom för sin älskare, en annan man, men hur Wiehe och hans fru hittade tillbaka till varandra och den ett och ett halvt år långa separationen hann därför aldrig gå så långt som till en skilsmässa.
– Jag gjorde precis som många andra män, skrev anteckningar under hela denna jobbiga period. När min fru senare kom tillbaka till mig våren 2007 blev jag gladare och fick jag mer energi.
Det blev sånger om en brytsamperiod, låtar han var tveksam till att ge ut med hänsyn till sin fru.
– Men så insåg jag att sångerna handlade om mig, säger han.
Det blev ett album som förvisso inte sålt mest, men som fått bäst kritik i hans långa karriär.
– Kanske för att kritikerna inte behövde förhålla sig till mina politiska texter. Att bli lämnad, uppleva sorg, ilska och svartsjuka är allmängiltiga känslor, säger han.
Det var alltså Mikael Wiehes fru som föreslog att skivan skulle kunna bli en bra dansföreställning - en idé som mottogs av Malmö dansskola med premiär för två år. Föreställningen, som turnerat i Skåne, kommer nu i Riksteaterns regi att åka ut på en landsomfattande turné med premiär i Haparanda.
– Jag följde aldrig repetitionerna utan sparade mig till premiären. Och ja, jag tyckte det var jävligt bra. Jag är stolt över föreställningen, säger han.
Förutom Haparanda besöker ”Sånger från en skilsmässa” även Luleå och Piteå.