Pasi Mustonen var under säsongerna 1993-1997 tränare i Kiruna IF. Nu är han förbundskapten för det finska damlandslaget som räknas vara det enda laget som en bra dag kan störa de Nordamerikanska jättarna Kanada och USA.

– Vi kommer närmare för varje år, men i år så är det OS och då blir det annorlunda. Både Kanada och USA ser till att lagen får spela ihop sig under lång tid och till exempel Kanada har spelat drygt 40 matcher tillsammans bara under den här säsongen, förklarar Mustonen och fortsätter:

– Givetvis kan vi inte matcha det upplägget.

Finland har, sedan VM spelades för damer för första gången 1990, tagit tolv av 18 möjliga bronsmedaljer. Vid samtliga mästerskap så har antingen USA och Kanada möts i finalen. Finland har också tagit OS-brons två gånger av de fem gånger som damhockeyn funnits med på programmet.

Det är väl tveksamt om någon kan utmana de två stora denna gång heller.

– Det som gör att ingen är chanslös är det faktum att det handlar om en match hela tiden. Du kan möta ett lag som bildar köttmur framför eget mål och sedan kontrar ut dig. Det är väldigt viktigt att få utdelning och det ganska så snabbt.

Pasi Mustonen hämtar också en stor och otroligt viktig del från Luleå Hockey och han rankar samtliga fyra som bärande spelare i det finska landslaget.

Michelle Karvinen

– Hon är topp tre i världen när det kommer till skicklighet. Jag förvånas ganska ofta när jag ser vad hon kan göra med en puck och givetvis är hon en oerhört viktig spelare för oss.

Jenni Hiirikoski

– Hennes statistik för de senaste åren talar sitt tydliga språk. Hon är en av världens absolut bästa backar och sedan så är hon också med sitt sätt att vara vår viktigaste spelare. Jag tror knappast att det finns någon som har tränat lika hårt som henne under sin karriär.

Noora Tulus

– Hon har varit riktigt bra i landslaget den här säsongen. Jag tror till och med att hon har varit bättre här än i Luleå. Noora är en spelare med stor spelförståelse och får hon spela med bra spelare så växer hon.

Ronja Savolainen

– En framtida världsback. Ronja kommer att växa mycket under de fem kommande åren och drar hon nytta av att spela med Jenni (Hiirikoski) så tvivlar jag inte. Hon kommer att bli en av de bästa, men vi får inte glömma att hon är ung fortfarande, förklarar Mustonen.

Stommen i det finska laget spelar till vardags i Luleå Hockey och precis som i klubblaget så är dessa spelare viktiga.

– Givetvis är det en fördel för oss att en stomme i vårat landslag får träna med varandra i Luleå under hela året. Att de sedan också kan ta rygg på Jenni (Hiirikoski) och titta på hur hon förbereder sig och tränar är givetvis en stor uppsida, säger Mustonen och fortsätter:

– Man kan säga att Luleå Hockey ger oss chansen att lyckas i OS.

OS-turneringen blir Pasi Mustonens första som förbundskapten. Han har dock lett Finland till två stycken VM-brons.

Finland inledde OS-turneringen med att förlora mot förhandsfavoriterna USA med 1–3.

Nu väntar ännu en tuff match för Luleås finska landslagsspelare då man under tisdag morgon, svensk tid, ställs mot Kanada med bland annat nya Luleåspelarna Megan Mikelsson och Jennifer Wakefield.