Norrbottens Media har tidigare skrivit om en ko och två älgar som befunnit sig på Lombolo, både längs cykelvägar kring Raketskolan och på villatomter den senaste tiden samt i Tuolluvaara. Älgarna har rört sig obehindrat i området och på en läsarfilm till Norrbottens Media fångades en ko och två kalvar gåendes ut från baksidan på ett hus i ett villakvarter på Lombolo.

LÄS MER: Älgarna har flyttat in på villakvarteret

Nu har polisens regionledningscentral tagit ett beslut om att avliva älgarna enligt jaktlagens nionde paragraf.

Artikelbild

| AVLIVAS. älgkon och de två kalvarna ska avlivas.

– Det är ifall de kan vara farliga eller åsamka skada. Vi har fått in så många samtal kring de här älgarna om att de kan vara aggressiva. Vi har varit dit och försökt skrämma dem två eller tre gånger men de kommer bara tillbaka. Vi har medborgare i Kiruna som tycker att det är olustigt och är rädda för älgarna och törs inte släppa ut barnen eller vara ute och gå med hunden eftersom älgarna då kommer fram, säger Joakim Lundqvist vid polisens regionala ledningscentral.

LÄS MER: Så här gör du om du stöter på en älg på gatan

Läsare har inkommit med kommentarer och funderingar om att det kan exempelvis kan vara det svåra snöläget som gör det svårt för älgarna i terrängen och att de kommer att gå vidare fram emot vårkanten och att samma problem har funnits i Jukkasjärvi och att älgarna då skjutits efter att ha blivit aggressiva mot människor. Det finns även många önskemål om att försöka locka ut älgarna i skogen istället för skyddsjakt.

– Det väcker jättemycket känslor. Många tycker att de ska avlivas och många som tycker att de absolut inte ska avlivas, men vi måste tänka på de som bor i området och är rädda. De ska ha det tryggt och bra och än så länge är det ingen som har blivit skadad, säger Lundqvist.

Artikelbild

| AVLIVAS. Närgångna älgar som har befunnit sig på Lombolo och Tuolluvaara ska nu avlivas efter att ha betett sig aggressivt mot människor och husdjur.

Poliser var ute och letade efter älgarna under tisdagskvällen utan att hitta dem och sökandet kommer att fortsätta under onsdagen.

– Polismyndigheten använder sig av våra särskilt utbildade jägare och de vet precis hur de ska göra med säkerhet till kula och att det inte ska väcka anstöt. De kommer att avlivas enligt alla säkerhetsbestämmelser. Kropparna tillfaller den som är jakträttsinnehavare eller är markägare vilket torde vara Kiruna kommun, säger Joakim Lundqvist vis polisens regionala ledningscentral.