På lördagen inledde Socialdemokraterna i Norrbotten sin kongress på Pite havsbad. 195 ombud är samlade för att behandla motioner och förrätta val. Efter ett inledande pass med tal av bland annat näringsminister Mikael Damberg (S), gjorde delegaterna något som är nytt vid en distriktskongress. Samtliga bussades in till Piteå där valombudskvinnan Louise Mörk delade ut kartor över stan. Uppdraget var att knacka dörr, möta folk, prata politik och dela ut material.

Innan ombuden lämnade havsbadet utmanade Damberg ombuden att de skulle värva fler medlemmar än han. I skrivandet stund vet vi inte hur det gick, men under den korta rundvandring PT följde med Damberg i trappuppgångarna vid Hamnplan gick värvningen trögt.

De som öppnade var trevliga och ville ta emot material, men medlem – nej. När Kalervo Perätalo gläntade på dörren uppmanade han ministern att tänka på äldrevården. Ett annat par uttryckte besvikelse över det fortsatta skatteglappet mellan de som arbetar och de som är pensionärer.

Artikelbild

| Damberg ringer på dörren. Men inte många öppnade. "De är nog ute i solen",sade näringsministern.

– Där är jag besviken på sossarna, sade kvinnan.

Damberg förklarade att S ändå försöker räta upp läget genom att minska skatten. Senaste åtgärden ger en hundralapp i månaden. Skatten för pensionärer var också något näringsministern tog upp i sitt tal.

Han sade att nu vill Moderaterna införa ett ytterligare jobbskatteavdrag på 22 miljarder kronor som anser kommer att öka klyftan ännu mer.

Talet inför ombuden innehöll bitsk kritik emot M.

Artikelbild

Damberg sade att Moderaterna aldrig velat bygga den norrbotniabana som är på gång och vinner alliansen valet i höst är risken stor att projektet stryps - igen. Tidigare har den borgerliga regeringen tre gånger sagt nej när Norrbotniabanan AB sökt regeringens stöd för att söka EU-bidrag.

– Moderaterna valde att dra bort banan från den nationella trafikplanen, upplyste Damberg, som sade att "moderaterna har aldrig gjort någon stor infrastruktursatsning i Norrbotten".

Näringsministern tog också upp att M vill förändra LAS-reglerna och lagstifta om sänkta löner med 30 procent för vissa grupper.

– Det är ett angrepp på den svenska modellen.

För PT kommenterade också Damberg situationen i Kiruna där 200 personer riskerar sina jobb om Radiotjänst läggs ner. Kommunalrådet Kristina Zackrisson har skarpt uttalat att då får regeringen komma med ersättningsjobb.

– Det kommer en proposition i ärendet och när vi vet om vilka effekter en nedläggning får kommer vi att göra en bedömning över vilka insatser som krävs, säger näringsministern.