Nordiska motståndsrörelsen fick endast 0,4 promille av riksdagsrösterna i länet, motsvarande 66 röster.

I Boden, där våldsdömde Bo Nilsson, 71 år, kandiderade till kommunfullmäktige, gick nazisterna mot ett lika svidande nederlag.

I skrivande stund, när cirka hälften av de 23 distrikten är räknade, har NMR endast 25 röster, motsvarande 0,4 procent.

Artikelbild

| Tumult utbröt inför valet när skolelever attackerades av NMR:s fullmäktigekadidat Bo Nilsson, 71, i Boden. Polisen grep nazisten som misstänktes för misshandelsförsök.

Detta trots att organisationen fick stor medial uppmärksamhet, exempelvis i samband med 1 maj-demonstrationerna och alla konfrontationer med antirastister.

Läs mer: Se bilderna: Här grips Bo Nilsson

Experten Christer Mattsson vid Segerstedtinsitutet, inriktat på forskning kring bland annat högerextremismen, är inte förvånad över valfiaskot.

Läs mer: Forskare: "NMR är stukade"

Artikelbild

"NMR är inget vanligt parti. De vill avskaffa demokratin och döda sina motståndare. Altså inget parti man röstar på i förbifarten", säger Christer Mattsson, Segerstedtinsitutet.

– NMR är inget vanligt parti. De vill avskaffa demokratin och döda sina motståndare. Altså inget parti man röstar på i förbifarten.

Han ser på NMR som en extrem sekt som ur vetenskapligt perspektiv kan jämföras med aparta religiösa grupperingar.

– En sluten grupp människor som är socialt isolerade och delar en övertygelse om en nära förestående apokalyps, i deras fall att den nordiska rasen kommer gå under, säger Mattsson och knyter an till NMR:s elitistiska historia, från Vitt ariskt motstånd på 90-talet via Svenska motståndsrörelsen till den nuvarande rörelsen.

– I retoriken är de en elitgrupp som ska leda den vita revolutionen mot den judiska ockupationsmakten och de liberala folkförrädarna. Detta hänger kvar och understryks när de inte får fler röster än vad de förmår att samla ihop vid sina manifestationer. Ett magplask.

Så kallade Näste 6 – nazisternas avdelning i Norrbotten och Västerbotten – har utmärkt sig med att vara bland de mest aktiva regionerna inom rörelsen, sett till deras så kallade kamprapporter (flygbladsutdelning, affischering, banderoller med mera).

Men det hjälpte inte NMR i kommunvalet i Boden.

– De som röstade på partiet är samma personer som delar ut flygbladen. I övrigt finns ingen NMR-miljö, liknande den i Ludvika och Kungälv, säger Christer Mattsson.

Han menar att NMR nu måste förklara för sina medlemmar varför det gick så dåligt i valet, annars kan organisationen implodera och upplösas inifrån.

– Under valåret har de haft hög aktivitetsnivå, höga förväntningar men nu behöver de hitta nytt momentum, ny fart, för att behålla energin och folket. NMR kommer inte upphöra, men hur länge de fortsätter vara ledande inom högerextremismen i Sverige är svårare att se. De kommer i alla fall göra sitt yttersta för att behålla de aktivister de har i dag.

En mer skrämmande följd av valmisslyckandet kan bli att delar av NMR radikaliseras och tar till våldsmetoder. Redan i fjol dömdes en lokal nazistledare i väst-Sverige till sex och ett halvt års fängelse för inblandning i flera bombdåd mot flyktingförläggningar och politiska lokaler.

– Han tyckte att den parlamentariska inriktningen på NMR var trams och ville kickstarta den vita revolutionen, vilket ligger i nationalismens ideologi och historia.

Kan valfiaskot innebära att fler smittas av radikaliseringen?

– Vi kan inte förbise att enskilda NMR-individer blev djupt besvikna. De har varit engagerade, investerat tid på aktiviteter över hela landet. Nu pyser luften ur miljön. Det finns inget nytt momentum, samtidigt som de vill känna att kampen går vidare. I detta finns en risk att några i ren frustration och aggression väljer att ta till våld.

Hur oroliga ska norrbottningarna vara?

– Enskilda människor ska inte vara oroliga, det är Säkerhetspolisens uppgift att oroa sig. Och jag är övertygad om att de gör detta på ett adekvat sätt, säger forskaren Christer Mattsson, Segerstedtinstitutet.