Nedskärningarna - så här ser förslaget ut

Socialnämndens nedskärningar kan innebära att verksamhet för unga, funktionshindrade och äldre förändras.

Katarina Burman och Anna-Lena Andersson säger att åtgärderna kan vara tillräckliga för budget i balans.

Katarina Burman och Anna-Lena Andersson säger att åtgärderna kan vara tillräckliga för budget i balans.

Foto: Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-09-19 06:00

Socialnämnden gör, så vitt nu känt, ett underskott på 5,5 miljoner kronor i år.

Sparkravet för nästa år beskrivs vara i ungefär samma omfattning.

Socialnämnden har möjlighet att ansöka om statsbidrag på knappt 1,1 miljoner kronor för förstärkning av äldreomsorgen.

– Med de åtgärder vi genomfört, de åtgärder vi ska genomföra och statsbidraget så kan vi nå en budget i balans, säger Katarina Burman (V), socialnämndens ordförande.

Kommande tisdag har politikerna i socialnämnden åtgärdsförslagen, de föreslagna nedskärningarna, på bordet och de handlar om totalt 2,6 miljoner kronor.

Åtgärderna är avveckling av en enhetschef vid arbetsmarknad och integration (sparar 825 000 kronor), avveckling av Draget (verksamhet för att hjälpa unga ut i arbetsmarknad, 250 000 kronor), organisationsförändring vid matlaget Torggården (375 0000 kronor), omstrukturering av Dagcenter inom stöd och omsorg (450 000 kronor) och omstrukturering av dagverksamhet inom äldreomsorgen (720 000 kronor).

Katarina Burman säger att förslagen syftar till att göra anpassningar med så liten påverkan som möjligt för brukarna.

– Förändringar är jobbiga. Dagcenter är i lokaler som har stora renoveringsbehov. Nu flyttar vi verksamheten till fräscha, ändamålsenliga lokaler på Furuhedsvägen där Jobb- och utvecklingscenters (JUC) utbud kan innebära en kvalitetshöjning. Sedan har vi respekt för att många kan uppleva ett helt nytt sammanhang som jobbigt i början, säger Katarina Burman.

Ungdomarna i Draget, antalet varierar men ligger kring 15 till 20, ska få hjälp ut i reguljär arbetsmarknad (vilket redan nu uppges vara målet), in i studier eller i någon av de befintliga arbetsmarknadsåtgärderna.

– Ingen ska "lämnas i sticket", säger Anna-Lena Andersson, socialchef.

Matlaget uppges omfatta fem, sex människor och de ska få social samvaro ute i särskilda boenden, det samma gäller också för dagverksamheten inom äldreomsorgen.

– I och med att vi införde heltid för alla medarbetare som ville ha det, har vi i dag utrymme att ta emot matlaget och dagverksamheten här, säger Anna-Lena Andersson.

Hela förslaget, som passerat socialnämndens arbetsutskott utan reservationer, innebär inga personalminskningar med undantaget chefstjänsten som inte tillsätts.

– Översynen av vår verksamhet fortsätter, säger Katarina Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!