New Directions har tidigare profilerat sig som flerdagsfestival med inriktning på ny experimentell musik. I år är tillställningen nerbantad till en "långkväll" bestående av två konserter.

På den första av årets två konserter kommer Norrbotten NEO stå för uruppförandet av estniska kompositören Maria Kõrvits verk Trough. Extra passande är att Estland fyller 100 år som land 2018.

– Det är en god slump, och då passar vi på att lyfta Estland, säger Erik Enström, enhetschef vid Norrbottensmusiken i Piteå.

På samma konsert kommer verk av danska Bent Sörensen att framföras. Kompositören mottog nyligen Grawemeyer Award som anses vara det största pris en kompositör kan få.

– Han har en väldigt egen stil. Naturen är väldigt närvarande i hans musik, och den är otroligt detaljerad. Väldigt fin och talar till hjärtat.

Den senare av kvällens dubbelkonsert står Erik Westbergs Vokalensemble för, som även de gör ett uruppförande i form av Mirjam Tallys Vårtidens ljus.

Båda konserterna kommer att finnas tillgängliga för lyssning i samtliga 56 EBU-länder på SRP2. De kommer även att livesändas i Sverige, Estland och Danmark

– Vi stärker vår relation till radion i år, där ligger en stor del av det publika fokuset. För NEO och den nya musiken är internationella sammanhang jätteviktiga. Vi har ju egentligen vår publik över hela världen. Radion blir viktigare och viktigare, det är ett bra sätt att komma ut.

New Directions har premiär på Acusticum på torsdagen, och kommer till Luleå och Kulturens hus på fredagen.