Det är busschaufförerna som kör lokaltrafiken som drabbas. Normalt sett har de en mobil toalett belägen ovanför Raketskolan där de under körtid kan göra sina behov. Under helgen har dock någon eller några varit i farten och vält sanitetsinrättningen. Ett stort problem för busschaufförerna.

– Man är ju tvungen att ha den. Nu får vi köra i fyra slingor i fyra och en halv timmar och kan inte dricka. Det går ju inte. Man kan ju bli kissnödig, säger en av busschaufförerna som vill vara anonym.

Chaufförerna tvingas att åka till bussgaraget för att uträtta sina behov. Det ställer till det för resenärerna.

Artikelbild

| Busschaufförernas toa vid Raketskolan vältes omkull under helgen. Personal från Kiruna kommun har vänt tillbaka den i upprättstående läge. Men nu väntar busschaufförerna på sanering innan den nödvändiga toaletten kan tas i bruk igen.

– Vi kan ju inte hålla tidtabellen på det här sättet. Passagerarna för vänta och då får vi skit för det, säger busschauffören.

Idag, tisdag, är toaletten enligt busschauffören åter återupprättad och står som den ska. Men den är fortfarande inte sanerad.

Enligt Magdalena Wäppling, trafikingenjör på Kiruna kommun, kom ärendet till hennes kännedom under tisdagsmorgonen. En beställning på sanering är gjord. När toaletten är i bruksskick igen går inte att svara på.

– Det vet jag inte exakt men ärendet är på gång. Vi ska förankra den i marken på något sätt så vi inte drabbas av det här igen, säger Wäppling.

Enligt Wäppling är det första gången som något liknande händer i Kiruna och en polisanmälan ska göras eftersom tilltaget landar under vandalisering.

Busschaufförerna hoppas på en snabb sanering.

– Det är fördjävligt att det är så här. Vi vet ju inte heller när den ska saneras. Öppnar man dörren så kommer det ut en massa. Allt har runnit neråt, säger busschauffören.