I helgen öppnade årets Nolia, med hundratals utställare som visar upp allt det senaste inom husvagnar, bilar, maskiner, bo & bygg, design, jakt & fiske med mycket mera. Projektledare Peter Katitilasaari var mycket nöjd under söndagen.

– Helgen har gått superbra. Nytt i år är våra ”gå alla dagar”-band för 150 kronor och vi har haft väldigt bra biljettförsäljning. Under lördagen kom det minst tolvtusen besökare , mer än vid fjolårets första dag.

Eftersom det är valår sätter också politiken sin prägel på Nolia-mässan, med flera gästande partiledare och nästan alla partier representerade.

Artikelbild

| Centerpartiets ungdomsförbund CUF har precis bildats i Piteå, lagom inför Annie Lööfs besök på tisdag. "Jag brinner för landsbygden", säger 17-årige Wilmer Martinez tillsammans med Malin Isaksson Lidén, 18 år, och Felix Roos, 18 år.

Läs mer: Jonas Sjösetdt: "Ingen S-regering utan oss"

– Alla utom Liberalerna. De valde att prioritera annat, säger Peter Kattilasaari.

Han tycker själv att mässan är ett ypperligt tillfälle för partierna att nå ut till potentiella väljare.

– Nolia är inte bara handel, det är också en möjlighet för partierna att möta uppemot 200 000 besökare totalt under veckan.

Men valåret innebär också förhöjda säkerhetsrisker. Säpo har redan varnat för att nazistiska och våldsbejakande Nordiska motståndsrörelsen mobiliserar vid större folktilldragelser och politiska möten, och protesterna var högljudda när de exempelvis närvarade i Almedalen.

Nolias arrangörer är medvetna om problematiken.

– Vi har en dialog med polisen och vet att saker kan hända.

NMR har hittills inte varit synliga i Nolias mässvimmel.

– Alla riksdagspartier är välkomna, däremot har vi inte fått någon monterförfrågan från NMR. Tveksamt om de hade fått vara här överhuvudtaget, om de ville. Ställs vi inför den frågan, måste vi se över vilka skyldigheter vi har att erbjuda dem detta, säger Peter Kattilasaari, Nolia.