Panelsamtalet ”Döden på jobbet” handlar om olyckor på arbetsplatser och Nordkalkolyckan. Gustaf Seppelin Solli satt med i panelen. Han klarade sig undan med livet i behåll när han skulle rengöra en kalkugn inne på SSABs anläggning 2011. Men han fick 55-procentiga brännskador och är märkt för livet av olyckan. Han arbetade på en entrepradfirma och hade aldrig varit på den arbetsplatsen förut. Han säger att om någon på Nordkalk bara hade stannat upp och undersökt säkerhetsprotokollet så hade olyckan kunnat undvikas.
– Alla som var där var nya och kände inte till säkerhetsprotokollet. De ville väl ta en egen väg. Och det visade sig vara en jävligt dålig väg, säger han.
Han får medhåll från den övriga panelen. Genvägar, stress och underbemanning är de största orsakerna till olycksfall på arbetsplatser. Nadja Lukin är sektionschef på Arbetsmiljöverket och hon säger att mindre företag ofta står i beroendeställning till större företag. Då är det lätt att prestationskraven gör att säkerhetsarbetet sackar efter.
– Det är helt oacceptabelt att år 2016 dör människor på jobbet. Det vi ser är att små åtgärder, som en ordentlig riskbedömning, gör stor skillnad, säger hon.
Gustaf Seppelin Solli säger att det behövs utbildning om arbetsmiljö ute på arbetsplatserna. Och vill se strängare lagstiftning på plats när olyckan väl är framme.
– Det behövs utbildning och en vettig lagstiftning. Om chefer vet att de kan få ordentliga, riktiga straff blir det skillnad. Fängelsestraff utdelas nästan aldrig för arbetsmiljöbrott, säger han.
Anders Ferbe är förbundsordförande på IF Metall. Han vill inte fokusera för mycket på straffskalan.
– Jag är orolig att man bara lutar sig på lagstiftningen, jag tror inte att det är problemet. Polis och åklagare och alla länkar i kedjan måste arbeta mot helhetsbilden. Roten till mycket av arbetsmiljöproblemen är de osäkra anställningarna.
Gustaf Seppelin Solli berättar att han inte kände att han kunde ifrågasätta det han blev tillsagd att göra.
– Jag var anställd från månad till månad, och då gör man som man blir tillsagd. Just vi är ett skräckexempel där precis allt blev fel. Men har man vettiga anställningar kanske man vågar ifrågasätta, säger han.